Sachariy z toho cukry

> Dobrý den > > Potřebuji vysvětlit, co jsou to „sacharidy z toho cukry“. Píše se to na výrobcích tj. co je pro mě zdravé a co ne. > Pozn.: mám zvýšenou hladinu cukru: 6,1 / 5,8 (jsou vysoké hodnoty? Nebo je v normě?). Poslední měření 4,1 / 3,7 . > > S pozdravem H. Markus

Odpověď odborníka:

Dobrý den Heřmane! Podle počtu cukerných jednotek dělíme sacharidy na tři základní skupiny – monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Z výživového hlediska jsou pro nás vhodné právě polysacharidy (jejich řetězce jsou dlouhé a organizmu tak trvá delší dobu, než dojde k jejich rozštěpení na sacharidy jednoduché, některé z nich štěpí jen částečně, některé vůbec). Mezi polysacharidy patří škrob, celulóza, pektin nebo inulin. Tato část sacharidů je také označována jako vláknina. Naopak nadměrný příjem jednoduchých sacharidů, monosacharidů, zvyšuje riziko vzniku civilizačních onemocnění. Na výrobku tedy pojem sacharidy označuje veškeré cukry (mono, oligo, poly) a pojmem cukry jsou označovány cukry jednoduché, monosacharidy. Podívejte se také na stránky http://www.zeny.cz/magazin/zdrava-vyziva/vyznate-se-v-sacharidech--.aspx. Co se týká výsledků vašich odběrů, první hodnoty jsou hraniční, druhé už jsou v normě. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: