Salazopirin na reaktivni artritidu a otěhotnění

Dobry den, chtela bych se zeptat jake je riziko kdyz beru salazopirin na reaktivni artritidu a chtela bych otehotnet? Ma lek salazopirin nejaky vliv na otehotneni a pak na plod? Jaky je vubec rozdil mezi reaktivni a revmatoidni artritidou? Za jak dlouho se muzu dostat z reaktivni artritidy a jak se leci? (Je mi 25 let) Predem moc dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní/slečno R. Salazopyrin je v graviditě bezpečný, takže se nemusíte obávat. Jen je třeba dbát na dostatečný příjem kyseliny listové - její doplňování již v době plánu otěhotnět se doporučuje i u zcela zdravých žen, Vámi užívaný lék do jejího metabolismu zasahuje, proto je to ve Vašem případě důležitější. Ohledně rozdílu mezi reaktivní a revmatoidní artritidou - v první fázi mohou být projevy podobné, rozlišení vychází ze zhodnocení anamnézy a laboratorních výsledků. Reaktivní artritida ovšem ve většině případů ustoupí do několika měsíců. Doporučuji ale každopádně se s nejasnostmi obracet především na Vašeho ošetřujícího lékaře. Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: