Salazopyrin

Dobrý den, rádi bychom s partnerem založili rodinu, on se však léčí s revmatickou artritidou - užívá lék Salazopyrin 2x denně. Léčba je dlouhodobá. Ráda bych se tedy zeptala, jestli užívaní zmíněného léku může ovlivnit kvalitu spermií. Respektive zda by mohlo dojít k nějaké vývojové poruše plodu způsobené užíváním tohoto léku v době početí. Prosím o názor. Děkuji. Pavlína, 30 let.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Pavlíno, zahraniční studie na zvířatech i lidech uvádějí sníženou plodnost u jedinců užívajících sulfasalazin (účinná látka v tabletě Salazopyrinu). Tento stav je však reverzibilní, funkce spermií se po vysazení preparátu časem vracejí k normě. Takže zde by mohl nastat ve vašem případě problém a můžete mít problém vůbec s partnerem otěhotnět. Jinak vliv na plod ze strany muže nehrozí, jiná situace by byla, pokud by lék užívala nastávající maminka.

MUDr. Petra Čamborová
MUDr. Petra Čamborová

Specializace: Dětské lékařství a klinická osteologie
Pracoviště: dětské oddělení Krajská nemocnice T.Bati a.s., Zlín
dětská osteologická ambulance, Osteocentrum Zlín, Mediekos Ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: