Salazopyrin a těhotenství

Dobrý den, byla mi zjištěna Crohnova nemoc před asi 5 lety. Příznaky a projevy se povedlo potlačit prednisonem a užíváním Salazopyrinu a Azaprinu. Po vysazení Prednisonu před asi 4 lety pokračovala léčba Salazopyrinem a Azaprynem. Začali jsme plánovat dítě, tak jsem prášky vysadil a cca 2 roky je neberu. Dítě se zrušilo atd atd, ale nyní by jsme chtěli dítě už určitě. Jenže se mi objevil zánět na kloubu a po konzultaci s lekařem mám začít ihned zase užívat Salazopyrin a azaprin a můj dotaz zní: MŮŽE UŽÍVÁNÍ TĚCHTO PRÁŠKŮ OHROZIT PŘÍPADNÝ POKUS O DÍTĚ A HLAVNĚ NÁSLEDNÝ ZDRAVOTNÍ STAV PLODU A DÍTĚTE?? Děkuji za případnou brzkou odpověď, Jirka.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jirko. Salazopyrin snižuje počet spermií, takže může spůsobit potíže s plodností. Po vysazení léku se tvorba spermií obnoví, takže neplodnost nebo snížená plodnost je pouze přechodná. Při terapii Azaprinem u jednoho z potenciálních rodičů jsou popsány četnější spontánní potraty, předčasné porody a nízká porodní hmotnost. U těhotných pacientek se Azaprine ponechává, pokud to její zdravotní stav vyžaduje. Pokud momentálně máte závažné zdravotní potíže, tak by jste se měl soustředit na jejich léčbu. Neléčená Crohnová nemoc může skončit těžkými komplikacemi, které pacienta mohou ohrozit i na životě. Ohrozovat tedy svoje zdraví i život kůli plodnosti se mi jeví jako nerozumné, ne-li pochabé. I Vaše partnerka by to měla pochopit a nežádat od Vás takovou oběť. Početí dítěte můžete odložit na dobu, kdy bude nemoc v remisi a tedy bude možá i redukce imunosupresivní léčby ( samozřejmě po dohodě s lékařem).

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: