Salmonela

Dobý den, chtěla bych se zeptat na informace ohledně salmonely.Kontrolují se kachny nebo kuřata na salmonelozu.Umírá při pokojové teplotě, udrží se třeba na oděvu? A když je kuře nebo kachna vakuově zabaleno(v obchodě) a mraženo je možné tento vir najít i na obalu?Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, salmonelózu způsobují bakterie. Přenáší se obvykle nakaženou potravou nebo kontaminovanou vodou, u dětí také fekál-orálně. Salmonely se mohou množit prakticky v každé potravině, pokud má přiměřenou teplotu, vlhkost a pH. Často onemocnění u lidí propuká po konzumaci nedostatečně opracovaného masa a vajec, případně výrobků obsahujících tyto suroviny. Salmonely jsou schopné dlouhodobě přežívat ve vnějším prostředí. Většina salmonel je vnímavých na teplotu, teploty nad 70-80 °C je rychle ničí. Vhodným způsob eliminace salmonel je též gama záření, UV záření, ošetření ultrazvukem a dezinfekční prostředky v doporučovaných koncentracích.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: