Salmonela u syna (2 roky)

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. U našeho dvouletého syna se 2.dubna ukázaly projevy salmonely. Měl průjem s hleny, bolesti břicha a moc nechtěl jíst. Teploty neměl, ani nezvracel. Po stěrech byla salmonela potvrzena a začali jsme na doporučení lékařky s dietou a užíváním Laktobacílků od Swissu + Hylak. Po cca týdnu průjem přestal, ale ve stolici byly ještě cca 3 - 4 týdny hleny. Vysadili jsme Hylak a dál dávali Laktobacílky. Jelikož dva kontrolní stěry byly stále pozitivní, zkusili jsme vyměnit Laktobacílky za Laktob. Biopron. Nyní je to už 11 týden od nákazy a syn je stále pozitivní. Nevypadá, že by měl nějaké problémy. Vyhýbáme se tučným jídlům a sladkostem. Během posledního měsíce prodělal dvě nemoce (teplota, kašel, rýma) a celá rodina s ním, tak by to projev salmonely být neměl. Prozatím žádné antibiotika nedostal. Dnes ráno se mu ve stolici znovu objevil hlen. Je možné, že to bude ještě trvat delší dobu a nehrozí, že by se mu to už za takovou dobu mohlo dostat nevratně dál do těla? Máme nějakou možnost, jak z těla salmonelu pomoct vypudit? Někde radí podávat kyselé jídlo (okurky, zelí), někde dát do čaje kapku alkoholu a další jiné rady. Nemáme se zkusit obrátit na jiného lékaře, když obvoďačka dál radí postupně přidávat některá jídla, ale spíš dietně a čekat, až bacil odejde? Předem děkujeme za radu, už z toho začínáme mít strach.

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Radime! Pokud již nemá dítě problémy a dodržujete základní hygienu, tak byste strach mít nemusel. SAlmonely jsou takové šikovné potvůrky, kterým se z našich útrob moc nechce, protože jim tam je dobře. Pozitivita výtěrů tak může přetrvávat velmi dlouho - viz. film Pozor vizita. Tam se sice jednalo o salmonelu způsobující tyfus, ale principielně je to totéž. Vysvobozením z karantény bylo pro pacienty odstranění žlučníku. Naštěstí máme dnes trochu více možností. Doporučil bych cca měsíční podávání Enterolu či Nekadylu v dávce 1 kapsle denně namísto Hylaku. Dítěti dejte denně kousek čokolády či vajíčka event. Cholagol - podporují vyprázdnění žlučníku, kde se salmonely často ukrývají. Podání antibiotik situaci bohužel nevyřeší, spíše naopak, může prodloužit vylučování salmonel. Pokud by toto nepomohlo, přešel bych na tekutý chlorofyl či bylinkový Antiparasite od spol. Star Life. Přeji hodně zdraru! Pro podrobnější vysvětlení mne kontaktujte mailem či přes můj web. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: