Salmonelosa

Dobrý den,můžete mi prosím poradit jak se zbavit salmonely?Syn-7let dostal 13.3. vysoké teploty,15.3. dostal antib. na angínu-OSPEN a ještě ten den odpoledne začal mít průjem.V průběhu víkendu se to zhoršilo a v pondělí 18.3.lékařka odebrala výtěry a vyšla mu salmonela.Doporučili nám dobrát antib. a nasadit probiotika s víc než 5mil.Antib. dobral a dostával probiotika APO-Lactobacillus 10+,ale kontrolní výtěr byl po 14 dnech positivní.Na doporučení lékařky měl nasazen Enterol,ale kontrolní výtěry po dobrání byli opět positivní a tak jsme měli opět nasadit Enterol,ale nyní má velké problémy s vyprazdňováním a jí minimálně.Před opětovným nasazením Enterolu byl naprosto fit.Je doma téměř 7týdnů a do školy ho nechtějí dokud nedostane potvrzení o bezinfekčnosti a to nedostane dokud budou výtěry positivní.Vzhledem k postižení(TMR) navštěvuje speciální školu a chybí mu kontakt s dětmi.Na hygieně mi sice řekli,že do školy může,ale tam ho nechtějí a já už nevím jak mu můžu pomoci.Hledala jsem info na netu a většinou tu píší,že až po nasazení antib. se salmonely zbavili,ale naše lékařka a někde i zde píší,že antib. léčbu prodlouží.Můžete mi prosím poradit jak ji vyhnat z těla?Kontrolní výtěry má 7.5.a byla bych ráda,kdyby byli negativní.Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Léčba salmonely antibiotiky opravdu většinou ještě prodlouží dobu jejího vylučování. Indikace antibiotické léčby je u příznakového onemocnění (přítomnost horeček, dlouhodobý průjem, zvracení, bolesti břicha). Po dobrání antibiotik je salmonela při výtěrech většinou negativní, ale při dalších odběrech se opět může objevit její pozitivita. Enterol salmonelu nevyléčí, ale může přispět k rozrůstání přirozené střevní mikroflóry. Doporučuji nadále užívat probiotika a provádět opakované výtěry. Antibiotika bych nedoporučovala, pokud je syn bez obtíží. Váš případ je nutno řešit s hygienou. O nástupu dítěte do školy resp. do kolektivu rozhoduje hygienik a škola musí jeho nařízení respektovat.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x