Salmoneloza u 3 letého dítěte

Pane doktore, ráda bych se zeptala, náš syn měl 3 dny vysoké teploty (i 39) a s tím měl i průjem. Po 4 dnech, kdy nic moc nejedl, ale pořád chodil na záchod i 10 denně a pokaždé něco "vykadil", tak jsme jeli na pohotovost (to byla neděle). Tam nám jen poradili, co máme dávat při průjmu a řekli, že máme jít v úterý ke své doktorce na výtěr. Doktorka udělala výtěr a dnes (pátek) se zjistila salmoneloza. Doktorka jen pradila lehčí dietu a laktobacily - dáváme Biopron - 3x denně. Za 14 dní máme jít na kontrolní výtěr. Nesmí do kolektivu. Netuším, kde k tomu mohl přijít - volala jsem to i do školky. Chtěla bych se zeptat, při zjištění salmonely, nemáme si udělat všichni v rodině výtěry? I přesto, že nemáme žádné příznaky? A mohu dát synovi třeba ještě Hylak forte? Může jíst třeba bezvaječné těstoviny, případně mohu upéct piškot? To jsem totiž někde četla, ale ráda bych se raději zeptala. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Marto, váš syn může užívat laktobacily a iHylak současně. Pokud nebude mít horečky či jiné komplikace, antibiotika nedoporučuji, protože mohou prodloužit vylučování salmonely ve stolici. K jídlu můžete synovi připravit brambory, rýži, vařené či dušené maso, nejlépe kuřecí, banány, loupaná jablka, piškot, měl by hodně pít - nejlépe čistou vodu či neslazený slabý černý čaj, vše samozřejmě bez maštění a použití mléka. Výtěry celé rodiny jsou zbytečné, pokud nemáte žádné obtíže.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: