Salofalk 500 v těhotenství

Dobrý den, před 2,5 roky mi byla diagnostikována ulcerózní kolitida. Nyní jsem v klidové fázi a užívám 1x denně Salofalk 500. Nedávno jsem zjistila, že jsem těhotná. Vše jsem konzultovala se svým ošetřujícím lékařem, ale zajímal by mě názor i jiného odborníka. Mohu v užívání Salofalku dál pokračovat i v době těhotenství a případně kojení nebo je tento lék pro miminko nebezpečný či jinak škodlivý? Jde o mé první těhotenství, o miminko jsme se snažili rok, takže jistě chápete mé obavy. Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Pavlo, dostupné údaje o použití Salofalku u gravidních žen nejsou dostatečné, nicméně u omezeného počtu gravidních žen, které byly léčeny mesalazinem, nebyly pozorovány žádné negativní účinky na těhotenství nebo na zdraví plodu a novorozence. Přesto by během těhotenství měl být Salofalk užíván tehdy, pokud potenciální léčebný užitek převažuje nad možným rizikem pro plod. Doporučuji Vám domluvit se na dalším postupu s Vaším gastroenterologem, zejména na základě aktuálních výsledků klinických a dalších vyšetření, týkajících se ulcerózní kolitidy. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: