Samovolné vyléčení autoimunitní thyroidity

Dobrý den, jsem dva měsíce po porodu, se šz se léčím cca tři roky. Byla jsem teď na kontrole a hodnoty tsh mám 0,008 mu/l, FT4 21,5 pmol/l. Doktorka se rozhodla snížit dávku euthyroxu ze 75ug na 50ug denně, což mě velice potěšilo. Můj dotaz je jestli jsou případy kdy tato autoimunitní nemoc odezní nebo je to jenom přechodné zlepšení po porodu? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Zuzano. Může se stát, že snížená funkce štítné žlázy je jen přechodná a medikaci je možné vysadit, je to ale spíše zřídka (záleží na závažnosti vstupního stavu a dalších detailech). V graviditě se často funkce štítné žlázy "rozkolísá" a může dojít naopak třeba k přechodnému zvýšení funkce - což by vysvětlovalo Vaše nízké TSH, to ale může být nízké i pro zvýšení dávky léků během gravidity (obvykle se v těhotenství dávka zvyšuje - měla jste jí navýšenu, nebo 75 mg byla Vaše dlouhodobá již předtím?). Takže Vás asi nepotěším - redukci dávky léků na základě aktuální hodnoty TSH těžko vykládat jako známku "uzdravení" štítné žlázy - nejasnosti ale doporučuji probírat s příslušným ošetřujícím lékařem, od toho tam je a při znalosti detailů Vám bude schopen odpovědět přesněji...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: