Samovolný potrat v 5tt+ 6

Dobrý den paní Hasilová, prosím poraďte mi, poslední MS byla 05.11.2012, 30.11. jsem zpozorovala první "dušíky" na TT. 06.12. byl TT úplně jasný, ale 10.12. jsem začala samovolně krvácet, jako při větší MS. Loni 12/11 jsem prodělala konizaci děložního čípku (krácení o 3mm - stupeň 3, všechny kontroly OK), může tento potrat s tímto souviset. Je v tomto případě nutná kyretáž, pokud se jednalo o tak "krátkou dobu těhotenství"? samozřejmě jsem objednána dnes i k paní Dr. Jen mě zajímá Váš názor. Mohu si nějak i sama dopomoci k zahojení, např. jsem slyšela o pití kontryhelového čaje. Kdybychom se mohli pokoušet o nové snažení? Literatura uvádí 3-6 měsíců, jste prosím téhož názoru? Děkuji Vám mnohokrát za Váš čas a přeji Vám krásný den. Pavla

Odpověď odborníka:

Dobrý den Pavlo, časný potrat určitě nesouvisí s konizací děložního čípku, kterou jste prodělala před rokem. Kyretáž není nutná v případě, že se děloha při krvácení spontánně vyčistí a nezůstanou v ní žádné části plodového vajíčka, které by mohly být živnou půdou pro bakterie a tedy příčinou zánětu v děloze, případně i pokračujícího krvácení. Kontryhelový čaj v tomto případě nepomůže. Kontrola lékařem je zcela jistě nutná. S termínem nového otěhotnění za 3-6 měsíců souhlasím. Při plánování nového otěhotnění můžete začít s pitím kontryhelového čaje, také je možné zakoupit v lékárně vitaminové doplňky pro budoucí maminky. Důležitá je kyselina listová, nutnost je mít v pořádku funkci štítné žlázy. Hezký den a mnoho štěstí do budoucna přeju já Vám.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: