Sarkoidoza plic

Dobrý den, byla mi diagnostikována sarkozioda plic. Chtěla bych se zeptat zda je nutná léčba kortikoidy nebo je možný jiný způsob léčby. Bylo mi zjištěno, že mám vysoký odpad Ca v moči 7,96 a SACE 120. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Obecně se sarkoidóza neléčí kortikoidy vždy, u poměrně velké části případů totiž může dojít ke spontánnímu (samovolnému) ústupu choroby. V rozhodování, zda kortikoidy nasadit či nikoliv, se zohledňují definovaná kritéria, především to, jaké orgány a v jaké míře jsou postiženy. Svou roli hrají i některé laboratorní parametry, mj. hodnoty vápníku v krvi a moči. I když neznám další detaily Vašeho onemocnění, hodnoty, které udáváte, zejm. vysoký odpad vápníku v moči, jsou pádným důvodem k zahájení léčby. Jiné léky než kortikoidy se v léčbě sarkoidózy nevyužívají. Léčba kortikoidy má jistě své stinné stránky a chápu proto, že hledáte alternativy, nicméně věřte, že tato terapie je v některých případech skutečně nevyhnutelná, současně ale účinná a leckdy život zachraňující - v éře před "vynalezením" kortikoidů se na tuto nemoc umíralo! Léčby se tedy zbytečně neobávejte. Bude sice trvat několik měsíců (orientačně 6-12m.), ale nikoliv věčně a tak i nežádoucí účinky prakticky odezní. Přeju nekomplikované uzdravení.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: