Scheuermann a aktivní jízda na koni

Dobrý den, je mi 32 let a mám Scheuermanna (popis rentgenu viz. níže). Chtěla bych se zeptat, zda se při aktivní jízdě na koni - 1x týdně - krok, klus, cval tedy výcvik jízdy na koni (nikoliv hipoterapie) může stav zad zhoršovat? Bohužel se při jízdě na koni a po ní subjektivně cítím hůře - bolest zad je intenzivnější. Lékařka - ortoped- mi jízdu na koni nedoporučila. Dotaz: Pokud budu pokračovat v jízdě na koni - mohu si záda ještě více poškodit? Nebo to na to nemá vliv a stav bude stále stejný? (Mám dvě malé děti a nechci moc riskovat) Mohl by stav zlepšit např. Kosmodisk? Popis rentgenu: Osa C páteře je příma. Krční lordosa je v dolním úseku napřímená. Výška těl a mezioobr. prosto beze změn. Lehká def. spondylosa C páteře. Osa Th páteře je lehce vybočená doprava. Hrudní kyfosa je prohloubená. Těla na vrcholu kyfosy jsou lehce ventrálně protažena a v krycích ploténkách těl jsou zde imprese Schmorlových uzlů. Jde o změny post Mo Scheuermann. Pokročilá def. spondylosa Th páteře.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nelze vyloučit, že se stav páteře bude se zátěží při jízdě na koni dále zhoršovat, zejména pokud byste neměla kvalitní svalovou podporu páteře a správné držení těla při jízdě. Vyztužení páteře kosmodiskem by sice na jednu stranu páteř podepřelo, na druhou stranu si nejsem jistá, zda by to zároveň nevedlo k omezení reaktivity páteře na změny při jízdě. Přikláním se k názoru Vaší ortopedky. Jízda na koni může být pro páteř prospěšná, ale zároveň je i riziko zhoršení stavu. Co by určitě pomohlo, je zdravotní cvičení na správné držení těla a na rozvoj správného a dostatečného podpůrného svalového korzetu páteře (hluboké vzpřimovače páteře - cvičí se třeba balancováním na míči; pozn.na koni sice také balancujete, ale při jízdě dochází k otřesům páteře, což může škodit, a na míči k otřesům nedochází).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Příčinou nevysvětlené neplodnosti může být celiakie
Články: Příčinou nevysvětlené neplodnosti může být celiakie
Snažíte se horem dolem, a...
Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Články: Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Objevily se vašemu dítěti...
Rýma
Články: Rýma
Rýma je zánět nosní...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kůže atopiků trpí při planých neštovicích daleko více než u nealergických dětí
Plicní embolie
Články: Plicní embolie
Plicní embolie je vmetení...
Co je to Helicobacter pylori?
Články: Co je to Helicobacter pylori?
Od roku 1983, kdy Warren a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: