Schizofrenie, zhoršení stavu

Dobrý den, moje maminka (63 let) se zhruba 20 let léčí se schizofrenií. Relapsy za celou dobu byly čtyři. Jeden jsme zvládli doma a zbytek hospitalizací. Poslední relaps byl před rokem a půl. Hospitalizace trvala tři měsíce. K relapsu došlo patrně z důvodů toho, že jsme neměli příjem léků zcela pod dohledem. Nyní máme léky pod zámkem a zcela pod kontrolou. V době před poslední hospitalizací byla poměrně vitální. Zvládala vařit, starat se o sebe a snaha byla vidět i v domácnosti. Dlouhá léta užívala Seroqul, nebo Quetiapin a zmíněný Lexaurin, nebo Oxazepam. Následně jsme se přestěhovali. Nový lékař přidal k této léčbě Tritico a Protazin a půl roku na to došlo ke zmíněnému relapsu a hospitalizaci. Po navrácení z nemocnice byla maminka, jako vyměněná dlouhá léta jsem jí takovou neviděla. Psychicky to pomohlo celé rodině. Postupně se stav začal zhoršovat. Při návštěvě lékaře a zhodnocení stavu jsme vždy odešli s novým lékem, nebo zvýšenou dávkou. Nyní už téměř 24 h leží, zcela vynechává osobní hygienu, o nic nemá zájem, má svěšený spodní ret, který si žmoulá, občas mlaská, tahá nohy, je neskutečně oslabená. V poslední době se v noci pomočuje. Říká, že to buď nestihla, nebo se nevzbudila. Nejde jí zapojit ani do domácích nebo rukodělných prací. Je pravda, že když chce tak je přítomná myslí a poměrně bystrá. Nyní užívá: Elenium 10mg 0-0-1až2, Fevarin 100mg 0-0-1, Rorendo 1mg ½-0-1, Tritico 150mg 0-0-1/3, Tiapridal 100mg 0-0-1 a Protazin jsme svévolně vysadili. Příští týden máme jít znovu na návštěvu a obávám se, že přijdeme s dalším lékem. Mohla bych Vás požádat o radu, co v takové situaci dělat. Kam se obrátit? Zda se s tím máme smířit. Nechceme zázraky. Děkuji za radu

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v medikaci je u paní nyní řada léků v nižších dávkách. Nejistá je dávka léků, kterou maminka ale skutečně kdy užila. Popsaný stav navíc neodpovídá jen užití léků. Navrhuji se obrátit na FN Olomouc, vyloučit nyní čerstvou cévní mozkovou příhodu (CT nebo MR) a zjednodušit léky. Za vhodné i vzhledem ke kontrole považuji jedno antipsychotikum v přiměřené dávce ... užívané v tabletách nebo lépe v injekcích, aby byla jistota, jakou dávkou dlouhodobě užívá. Je to i v ambulanci zcela běžné. Zdraví Luboš Janů, Plzeň

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: