Scintigrafie ledvin - radiační zátěž?

Paní doktorko, dovolím si několik otázek týkjící se mé pravé dystopické ledviny, uložené v břiše, která nyní funguje něco málo přes 10 procent a jejíž funkce je pravidelně sledována (a klesá). První otázka zní, jakou zátěž pro tělo toto vyšetření představuje - ptám se, jelikož mám momentálně zlomenou nohu, která byla a bude hodně rentgenována a scintigrafii mám naplánovanou na leden. Dále je mi 36 let a chtěla bych otěhotnět - žádný z mých lékařů mi nebyl schopen přijatelně vysvětlit, jaké komplikace mohu očekávat, vzhledem k ledvině uložené v břichu - už k nim nemám důvěru. Mohla byste doporučit pracoviště, na které se obrátit? Je mi jedno kde v ČR toto bude, chci prostě věřit lékaři a získat všechny informace před otěhotněním. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Ireno. Dystopická ledvina sama o sobě většinou není příčinou významnějších potíží. Její funkce může být normální, nebo snížená, jak tomu je i ve Vašem případě. I kdyby nefungovala vůbec, nemusí to znamenat prakticky nic pro Vás a Vaše zdraví. S jednou ledvinou lze žít naprosto normálně, druhá ledvina stačí pro výkon příslušných funkcí, jen je potřeba samotnou ledviny poněkud opatrovat: její poškození např. úrazem by mohlo znamenat selhání funkce ledvin. Těhotenství zvyšuje nároky na činnost ledvin, nicméně i zde platí, že jedna ledvina to zvládne. Tedy z pohledu očištovací funkce by u Vás neměl být problém, ani pokud by dystopická ledvina nepracovala vůbec. Vzhledem ke zvýšeným nárokům může ovšem dojít k dalšímu snížení až úplnému vymizení její funkce. Dále mohou nastat komplikace mechanické. Nevím přesně, kde se Vaše dystopická ledvina nachází, a to je pro tento typ komplikací určující. Děloha zvětšující se s narůstajícím těhotenstvím by mohla tlačit jak na samotnou ledvinu - to by nemuselo činit větší problémy, tak na močovod (opět zálěží, jak močovod Vaší dystopické ledviny vypadá a kudy přesně vede). A tady by problém nastat mohl: pokud by došlo k úplnému utlačení močovodu a moč by nemohla volně odtékat, bude to ledvině vadit - poškodí to její parenchym, může to navodit i vcelku rychlé selhání její funkce, ale třeba také infekci močových cest (což v těhotenství jistě není žádoucí), Vám to může způsobovat bolesti. To má jistá rizika i pro plod, např. infekce - sepse je spojena s rizikem potratu. V krajním případě by se toto asi muselo řešit zavedením stentu (trubičky) do močovodu. Nicméně těhotenství bych se nebránila. Je ale nutné, aby Vás v jeho průběhu sledoval pečlivě jak gynekolog, tak především nefrolog. Pokud tedy svého nefrologa nemáte, určitě nějakého vyhledejte. Tuto péči by měl zvládnout každý nefrolog, působí většinou v rámci nemocnic, dialyzačních středisek nebo mají soukromé ambulance. Klidně se můžete obrátit na mé pracoviště - Klinika Nefrologie IKEM Praha (já sama jsem t.č. ale na MD). Zde máme zkušenosti především s pacientkami po transplantaci ledviny - což jsou ostatně ženy s jednou ledvinou, která také není na svém místě, a řada z nich bez problému otěhotněla a porodila (tady je situace ještě složitější...).
K Vaší otázce týkající se záření: nemusíte mít obavy. Pro konkrétní představu - při rtg končetiny je dávka záření na jeden snímek asi 0,01 mSv či méně, což absorbujete z přirozených zdrojů tak za 1 den. V případě scintigrafie ledvin je dávka zpravidla v řádu desetin mSV. Absolvovat tedy klidně můžete obojí, ale samozřejmě nikoliv v těhotenství.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: