Screening ca prsu

Chtěla bych se touto cestou zeptat na názor - výsledek vyšetření MG a sono prsu. Mám docela strach a opravdu nevím, co si o tom mylset. Asi nejvíc mne vyděsilo to, že mne posílají na MR. Nevím jestli to není proto, že spadám do rizikové skupiny - rakovina prsu v rodině. Genetika 15 % (bez prokázání genu, procento vypočítané jen na zákaldě výskytu rakoviny prsu v rodině) Ze zprávy - vpravo bez ložiskových stínů, vlevo v ZZK drobný ložiskový stín 3,5 mm, který není v šikmé projekci patrný. Sono- útvar vlevo v CC proj. v ZK, všikmé neprokazatelný, by mohl být uložen v ZDK, kde je asi na č. 4 drobný akust. stín který by mohl odpovídat uložení změny v ZK, je však dosti nekonstantní. Doporučuji MR. Děkuji za názor a za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Paní Jitko. Mrzí mě, že jste s celé situace vystrašená, postup Vám samozřejmě mel být vysvětlen. Magnetická rezonance je v současnosti nejpřesnější zobrazovací vyšetření pro záchyt karcinomu prsu a proto se doporučuje použít jí u středně a vysokorizikových skupin žen (spadáte do "střední") rovnou pro screening (v kombinaci s UZ, vstupně se pak dělá i mammografie, aby se posoudil "typ" mléčné žlázy). Ve Vašem případě je na provedených zobrazovacích vyšetřením patrné ne zcela jasné ložisko (podobný nález není neobvyklý a neznamená to hned, že by šlo o nádor), i proto byla doporučena MR. Přeji Vám, ať vyšetření dopadne dobře! Nebojte se na vše nejasné hned lékařů ptát, od toho tam jsou...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: