Screening na protilatky

Dobrý den, položila jsem dotaz do expresní poradny - bohužel jsem nedostala odpověď na svou otázku. Můj dotaz zněl: "Existuje prosím nějaké krevní vyšetření ze kterého by se dodatečně dalo zjistit, zda se v krvi matky (Rh-) po porodu vytvořily protilátky (anti-D Ig) - jež by mohly eventuelně ohrožovat plod v dalším těhotenství? Děkuji za odpověď. (O podání injekce po porodu, která by měla tvorbě protilátek zbránit, vím)." Paní doktorka mi odpověděla: "Pokud máte krevní skupinu Rh negativní a otec dítěte je Rh pozitivní, automaticky budete při dalším těhotenství sledována. První těhotenství Rh negativní matky a Rh pozitivního plodu je většinou bez komplikací. Při těhotenství a porodu se dostane malé množství krve plodu do oběhu matky a ta si vytvoří protilátky. Aby se tomuto zabránilo, podává se matce ve 28. týdnu a v prvních 72 hodinách po porodu imunoglobulin. Injekčně aplikované protilátky zabrání při další graviditě tvorbě velkého množství protilátek, které by mohly způsobit rozpad červených krvinek plodu. Jako těhotenství je třeba brát i prodělaný potrat, po kterém je také nutné aplikovat injekci s protilátkou." To je hezké, nicméně to všechno vím a není to odpověď na mou otázku. Jediné, co bych chtěla vědět je: Existuje nějaké vyšetření (screening protilátek či jiné vyšetření), které může v době PO PORODU prokázat, zda se v krvi matky vytvořily protilátky? Jinak jsem samozřejmě laik, ale troufám si říct, že jsem s problematikou Rh faktoru obeznámena celkem obstojně... Nechci pokládat opětovně otázku do expresní poradny, nicméně prosím o nezveřejnění tohoto dotazu, vzhledem k tomu, že na ten minulý jsem nedostala odpověď...a prosím o přímou odpověď na můj dotaz. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, existuje vyšetření (antierytrocytárních) protilátek (které chytí i anti-RhD) - dělá se z krve - séra pacienta - vyšetřuje transfuzní stanice (stejně jako vyšetření krevní skupiny). Odebírá se jedna fialová zkumavka (barva zkumavky se může v jednotlivých nemocnicích lišit) Problém je ten, že protilátky se tvoří několik dní - nejvyšší jsou cca za 7-10 dní. V té době již podání partobulinu je k ničemu, protože partobulin vychytá Rh-pozitivní červené krvinky (miminka) z oběhu matky a imunitní systém je zabije, proto se žádné protilátky nevytvoří. A ve chvíli, kdy dostanete partobulin po porodu (tak jak se má - do 72hod), tak vyšetření protilátek je pozitivní, protože ten test chytá partobulin. Ten test pak může být pozitivní i několik týdnů (výjimečně i měsíců). Proto se tento test kontroluje u Rh-negativních maminek Rh-pozitivních plodů, které dostaly partobulin, kontroluje 6 měsíců po porodu. Přeji pěkný den

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: