Screening vad neutr.trubice a down,syndrom

Přeji krásný den,chtěla jsem se zeptat dnes jsem obdržela pozitivní výsledek na screening v 16,týdnu+3dny dle UZ.,dle PM 17+0,čekám dvojčátka po kryoembryotransferu,je mi 26.let,váha 59 kg a hodnoty byly MS-AFP-46.34ng/mL=1.20Mom a total hCG-114.56kiu/l=3.76Mom,důvod pozitivního screeningu je zvýšené riziko M.Down.který není přesně možné odhadnout u vícečetných těhotenství,riziko NTD je 1:850,prosím poradíte mi jaké výsledky mám zvýšené a zda je to o hodně,je-li to jen na m.down nebo i na defekt neutrální trubice. Mám také problém se špatně uloženou placentou.která zasahuje do vnitřní branky u jednoho z dvojčátek a hematomem velkým skoro 5cmx3cm,byla jsem díky krvácení již 2xhospitalizovaná v nemocnici a stále špiním,mohlo to ovlivnit výsledky testu?Byla jsem na UZ screeningu ve 12.týdnu a vše bylo v pořádku,nosní kůstky přitomny,šíjové projasnění v normě.Moc Vám děkuji za odpověď jsem za týden objednaná na vyšetření,ale do té doby bych moc ráda věděla trošku více,moc se obávám.S pozdravem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, U AFP platí, že hodnoty vyšší než 2,5 MOM jsou považovány v 16. týdnu gravidity za výrazně zvýšené, koncentrace MS-AFP pod 0,5 MOM za významně nízkou. ízké hodnoty alfafetoproteinu mohou signalizovat vrozenou chromozomální vadu , naopak vysoké hodnoty můžou být spojeny tzv. rozštěpovou vadou plodu – rozštěp páteře nebo břišní stěny. U hCG máte naopak zvýšenou hodnotu, která by mohla svědčit pro zvýšené riziko například Downova syndromu. Definitivní potvrzení Downova syndormu je ale možné až po odběru plodové vody. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: