Šedý zákal

Dobrý den, už roky mám příznaky šedého zákalu, mušky, čáry, nově černé tečky, můj oční lékař říká, že to je normální mému věku-62.je to prý jen poškrábaný sklivec. Mám astigmatismus, krátkozrakost a už i vetchozrakost. dioptrií -6 a 1 na ast. Nyní mám na pravé oko rozmazaný pruh, podélně, něco jako hlen,ale stabilně, který plave od spodu do středu, a když čtu, v tom místě je to rozmazané.Venku mě to obtěžuje ještě více. V naší rodině je šedý zákal u matky i tety . Nevidím pořádne ani na jednu vzdálenost i s brýlemi, které mi nově předepsal. Opravdu se nejedná o šedý zákal? nějak se mi to nezdá, každý kdo má po operaci mi říká, že mám ty příznaky...děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pohybující se zákalky ve formě teček, čárek nebo mušek jsou skutečně spíše příznakem degenerativních změn sklivce. To však neznamená, že zákal v čočce nemůžete mít také, obzvláště, pokud Vám korekce vidění nezlepšuje. Zkuste se tedy domluvit s Vaším očním lékařem na dalším postupu, neboť případné "rady" Vašich známých mohou být často zavádějící a mylné. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: