Šedý zákal

Dobry den pane doktore, chtel bych se zeptat, jestli se pri beznych vysetrenich u ocniho lekare zjisti sedy zakal nebo jestli je potreba nejake specialni vysetreni? Cetl jsem, ze sedy zakal se zjisti pri nejakem vysetreni, kde se musi rozkapat oci, i kdyz chodim k ocnim lekarum pravidelne asi 15 let ( od 14 let ), tak takove vysetreni s rozkapanyma ocima mi jeste asi nedelali. Pred mesicem jsem byl na vysetreni HRT III kvuli hranicnimu NT, vysetreni dopadlo dobre. Dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, šedý zákal je možné diagnostikovat už pouhým biomikroskopickým pohledem do oka, které znáte z ambulance. Speciální vyšetření není nutné. Nicméně pokud se jedná o určité typy šedého zákalu, tak se začínají projevovat v kraji čočky (např. klasický senilní), a tak je možné je pozorovat pouze v rozkapání (při farmakologicky navozeném stavu rozšířené zornice), kdy je možné prohlédnout vštší plochu čočky. Ve Vašem věku není šedý zákal pravděpodobný a pokud se z nějakého důvodu neprohlíží periferie sítnice, tak není rozkapání nezbytné. HRT bylo prováděno kvůli vyloučení zeleného zákalu, což je zcela odlišné onemocnění.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: