Sekvestr disku

Dobrý den, obrátím se na Vás s velkou prosbou: před třemi týdny jsem udělala "blbý pohyb", do 4 dnů jsem měla teměř nesnesitelné bolesti a v levé noze škubnutí, mravenčení, mrtvení, noha celkově hodně slabá. Minulý týden jsem byla na MR kde zjistili: Mediální protruze disku L3/4, mediolaterální až extraforaminální levostranná protruze a sekvestr L4/5. Sekvestr 10*6*3 mm. Intervertebální prostor L4/5 je zúžen, signal disku je nížší. Formina vlevo bez zúžení. Degeneratívní změny s dorsolaterálními osteofyty. Nyní (po 3týdnech) křižové bolesti z velké části odezněli, někdy mám pocit pálení (místní). Noha je neustále slabá (hlavně prsty a vůbec se nepostavím na paty) s obtížemi zmáčku spojku v autě, avšak je to o něco lepší než před 2týdny. Neurolog mne objednal k neurchirurgovi, na předoperační konzultaci, avšak až za 2,5 měsice, dříve nebyl volný termín. Jsem v pracovní neschopnosti na doporučení neurologa (v práci zvedávám težké břemeny). Nemám předepsané žádné procedury, rehabilitace. Je mi 28 a mám 2 malé děti. Můj dotaz: mate mne že nemám (velké) bolesti. Jak je to možné s touto diagnozou? Každý (neurolog i obvodní lékař) doporučuje operace. A, když už, není za 2 měsíce už pozdě a noha taková slabá a nefunkční zůstane? Jak jsem psala, jsem doma, skoro bez bolesti, malé děti a hromada domácí práce (jak jinak před svátkama). Co bych podle Vás mohla, a na druhou stranu vůbec nemohla dělat? Jaký pohyb, třeba můžu mýt okna, zvedat dítě? Pomohl by třeba bederní pás? Právě mne strašně mate že bolesti téměř nejsou. Děkuji moc za Váš čas a moc chválím Vaši práci, Marie

Odpověď odborníka:

Nevím, nakolik Váš problém je v této době již vyřešen. Konsultace neurochirurga je nezbytná, ten se podle nálezu klinického, vašeho vyšetření a podrobné radiodokumentace vyjádří a doporučí další postup. Obecně platí, že absolutní indikací k operaci jsou poruchy vyprazdňování moči a stolice, trvalé bolesti a porucha nervového zásobení dané oblasti. Oblast L 4/5 a L 5/S1 je nejčastěji postižena. Dnes se kromě operace již nedoporučuje dlouhodobý klid na lůžku ani při akutním vzniku potíží, naopak se pohyb , nejlépe v řízené rehabilitaci, doporučuje. Pokud by Vše záležitost operací neprošla, je třeba sledovat další vývoj s klinickými případně rtg kontrolami a rehabilitací. Dle vývoje by potom stav dospěl k operaci nebo by se záležitost v případě stabilisace stavu operaci vyhnula.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: