Šelest

dobrý den, v dětství mi byl diagnostikován šelest na srdci s tím, že z toho vyrostu. Při každé prohlídce mi různí lékaři říkají, jestli vím, že mám šelest na srdci. Nejdříve byl spojován s onemocněním štítné žlázy, thyreotoxikoza, kdy jsem měla v klidu přes 160 tepů za minutu, po operaci a medikaci srdíčko běží klidně, tepová frekvence se pohybuje mezi 70-90 tepy za minutu. Chodím na pravidelné kontroly a hormony štítné žlázy jsou v pořádku, beru euthyrox 150mg denně. Mívám však velmi nepříjemné pocity v oblasti mezi prsy, jakoby u srdce, takové lechtání až tíživý pocit, tento projev provází únava a pocit je silnější při lehu ať na zádech nebo na boku, pocit je intenzivnější než v sedě. V poslední době jsem dost vytížená, nastoupila jsem do zaměstnání po mateřské, mám dvě děti 7 a 3 roky, nemůžu spávat, když vstávám do práce, naspím děnně tak 4.5 hodiny a víkendu, kdy bych mohla spát se vzbudím po 6 hodinách spánku a už nezaspím, může to mít tento stav návaznost na nevyspání. Jinak jsem veselý a optimistický člověk, i když je stres, udržuji si dobrou náladu. V době kdy jsem měla tachykardii jsem byla na vyšetření ECHO a žádná vada nebyla nalezena, jen byl slyšet šelest. Měla jsem přijít za rok na kontrolu, ale nebyla jsem a je to už skoro 10let, myslíte, že bych měla navštívit kardioložku, nebo si toho prostě nevšímat a čekat, že tyto stavy jednou přejdou? Děkuji Renata

Odpověď odborníka:

Dobrý den, plánované kontroly je vždy rozumné absolvovat, aby se předešlo případné dekompenzaci zdravotního stavu. ECHO kontrolu proto určitě doporučuji.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: