Šelest an srdci v těhotenství

Mám dotaz,včera jsem byl na preventivní prohlídce u obvodního lékaře a on mi řekl,že mám šelest na srdci a že mě pošle na sono,což se potom zamluvilo a doporučení mi nedal.Já teď nevím jeslti za ním mám znovu jít aby mě na to vyšetření poslal.Jestli je to nějak nebezpečné třeba pro miminko nebo pro mě.Jen dodám,že jsem před měsícem absolvovala kompletní interní vyšetření a tam pan doktor při poslechu nic neříkal. Žádné problémy nemám,tak jestli to mám řešit nebo to nechat být. Jsem v 19tt.Děkuji předem za odpověd.

Odpověď odborníka:

Paní Jitko. Nález srdečního šelestu neznamená nutně hned nějaké srdeční onemocnění, k posouzení by bylo nutné vědět jaký typ šelestu byl u Vás zjištěn aj. V těhotenství je přítomnost šelestu častá - je dána normálními změnami souvisejícími s graviditou ("rychlejším oběhem krve"). Pokud se jinak cítíte dobře a nemáte a neměla jste žádné problémy ukazující na srdeční onemocnění, není myslím důvod k obavám (ale - z jakého důvodu jste měla "kompletní interní vyšetření"?, navíc na stejný problém se ptáte zde již v roce 2010...). Takže doporučuji obrátit se s dotazem především na Vašeho praktického lékaře (v tomto případě klidně jen telefonicky) - má k dispozici příslušné přesnější informace o Vašem zdravotním stavu a měl by Vám samozřejmě vysvětlit, zda ultrazvukové vyšetření srdce dle jeho názoru je nebo není potřebné. Přeji klidný průběh zbytku těhotenství!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: