Šelest na srdci

Zdravim, u mého půlročního syna stále přetrvává poporodní šelest na srdci, FoA 3,5 mm, zatím mezera nesrůstá. Při posledním ultrazvuku srdce byla zjištěna ještě další vada - nepevně srostlé snopečky. Může být tato kombinace defektů vážná? Pumpuje srdce dostatečně? V rodině se žádné vrozené problémy se srdcem nevyskytují, stala se chyba během těhotenství? Děkuji. Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mnoho takovýchto srdečních vad vzniká spontánně, bez ohledu na genetickou výbavu dítěte a v naprosté většině případů bez ohledu na průběh těhotenství. Jistě docházíte na dětskou kardiologii, kde lékař stav sleduje a kdyby viděl na činnosti a stavbě srdce jakýkoli funkční problém, hned by to řešil. Jestliže syn dobře saje, je veselý, spí normálně, nezadýchává se v klidu apod., nemodrá v klidu a nemodrá příliš při silném pláči, tak nález na srdci nezpůsobuje žádné funkční problémy. Takovéto defekty se většinou samy upraví, ale buďte trpělivá, trvá to často několik let. Váš dětský lékař a Váš kardiolog by Vám řekl konkrétnější informace, nebojte se jich podrobně vyptat.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: