Selhání plastiky lca vazu při použití štěpu btb

Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás touto cestou zeptala, jaká je úspěšnost plastik LCA vazu kolene a návratnost pacientů k činnostem před úrazem při použití štěpu BTB? Před téměř rokem jsem si pádem na lyžích způsobila rupturu LCA vazu (MR potvrdila jeho přetržení) a po 5 měsících konzervativní léčby a čekání na volný termín k operaci jsem byla v srpnu operována ve VN Olomouc. Jsem nyní necelých 6 měsíců po plastice předního zkříženého vazu kolene, štěp mi byl brán z patelární šlachy, rehabilitace jsem poctivě dodržovala a můj ortoped mi 14. listopadu při závěrečné kontrolní prohlídce řekl, že koleno je relativně v pořádku, odsál mi ještě cca 20 ml výpotku, aplikoval do kloubu kortikoidy proti jeho další tvorbě a řekl mi, že drobná omezení, která jsem již v té době pociťovala, vymizí s přidáním zátěže (v prosinci na doporučení ortopeda zahájen běh, po Novém roce jsem začala zkoušet tzv. člunkový běh). Při zkoušení zátěže kolene při lékařem doporučeném člunkovém běhu však cítím neustále tlak v koleni, koleno mi po zátěži lehce otéká (na stejném místě jako při tvorbě výpotku po operaci) a bolí, koleno neohnu do max. flexe (při ohybu kolene ve stoje směrem nahoru k hýždím mi koleno nejde ohnout více než 15 cm od hýždí, druhé zdravé koleno bez problémů), při běhu cítím pocit nestability a tlaku v koleni, přes bolest neudělám dřep ani tzv. "sed na paty" apod. Prosím poraďte, zda tyto problémy ještě mohou vymizet a mám dále přidávat na zátěži kolene nebo je možné, že plastika vazu selhala a mám navštívit ortopeda? Před úrazem jsem byla aktivním vrcholovým sportovcem v oblasti jezdectví a rekreační lyžař, teď nemůžu dělat nic nebo resp. neudělám nic s pocitem jistoty. Stále cítím v kloubu tlak a kolenu "nevěřím". Ráda bych se k těmto činnostem vrátila, ale začínám se obávat, že už to nepůjde. :cry: Předem moc děkuji za Vaši odpověď. Zdraví Markéta

Odpověď odborníka:

Operace pro přerušení předního zkříženého vazu, LCA, plastika vazu, není jednoduchý výkon a vyžaduje dosti přesné vyvážení pro budoucí stabilitu kolena. Je také znamením toho, že se jednalo o závažnější úraz, který většinou neporanil jen LCA, ale i menisky, kloubní výstelku, způsobil i drobné trhlinky v chrupavce. Takže ne vždy plastika LCA vše vyřeší. Kloubní výstelka poměrně dlouho reaguje na zmíněné insulty zánětlivými změnami bez mikrobů, bolest a výpotek. Koleno se po plastice normalizuje asi 1. rok při užití rehabilitace a fyzikální léčby. Stav vyžaduje pečlivé vyšetření, podle mne by bylo i vhodné ozřejmení stavu měkkých tkání kolena provedením magnetické rezonance, podle výsledků další léčba. Nepochybně i vhodná lázeňsko-rehabilitační péče. Dle všech výsledků další postup.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: