Selhání postinoru

Dobrý den. Jak to tak bývá, né vždy se vše daří. Krátce po silvestru jsme měli s přítelkyní sex a bohužel praskl kondom. Zajeli jsme koupit postinor a vše bylo v pořádku, jen se jí opozdily měsíčky o 5 dní. 28. ledna se to však stalo opět a tak jsem opět jeli pro postinor. Přítelkyně ted měla mít měsíčky, ale opět měla 5 dní zpoždění, tak si udělala test a vyšel jí pozitivní. Tzn.: že by měla být v druhém týdnu. Dnes 14.2. byla v nemocnici kde jí odebrali krev a na ultrazvuku byla jakási malá tečka u které pan doktor řekl, že by to mohlo být dítě. Chtěl jsem se proto zeptat, jak je možné, že postinor selhal a jaké je riziko nemožnosti dalšího otěhotnění po interupci. Další věc je i to, zda kdybychom se rozhodli si dítě nechat, tak zda může být ovlivněno právě užitím postinoru, mám tím na mysli, zda nemůže mít zdravotní potíže či být postižené. Předem děkuji za včasnou odpověď.

Odpověď odborníka:

Tedy postupně. Selhání u Postinoru pokud je užit podle návodu v příbalovém letáku je velmi vzácné i když se nedá zcela vyloučit. Risiko komplikací u interrupce se udává kolem 2 procent/ / časných i pozdních / a je tím nižší čím časnější bylo přerušení.Postinor obsahuje vysokou dávku progestinu a studie neprokázaly poškození plodu po jeho použití.

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: