Selhání postinoru - riziko pro plod

Dobrý den, potřebovala bych poradit v této věci : kamarádka měla nechráněný styk a hned druhý den si vzala postinor. Přesto je těhotná - potvrdil to ultrazvuk, výsledky krve (je ve třetím týdnu). Gynekoložka jí řekla, že postinor nezabral z důvodu, že po jeho požití měla pak silný průjem. Ale že i tak by se obávala, aby byl plod v pořádku. Má si rozmyslet, zda půjde na potrat, nebo zda si dítě nechá... Kamarádka mě poprosila, zda se můžu podívat na nějaké diskuze, zda někdo nemá podobnou zkušenost - požití postinoru, otěhotnění, a jaká jsou rizika, že by se dítě narodilo s nějakým handicapem - fyzický handicap či mentální retardace. V následujících týdnech by měla podstoupit genetická vyšetření, pokud se definitivně rozhodně pro ponechání. Chtěla by slyšet ještě názor jiného gynekologa, než své osobní lékařky. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud užila postinor do 72hodin po s::tyku, obavu z poškození mít nemusí. Ve vývoji je fáze,které se říká buď vše nebo nic, tj stručně řečeno pokud bude plod v pořádku, donosí se, pokud by v pořádku nebyl, potratí se.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: