Sepse

Dobrý den, potřebuji se zeptat na takové choulostivé téma o víkendu jsme měli s přítelem anální sex, zkoušeli jsme ho poprvé, použili jsme kondom, a hodně gelu, po sexu jsem musela jit na zachod ale stolice byla takove nacervenalé barvy, chvíli to bolelo,ale do druhého dne to přešlo, jak krev tak bolest. Teď jsem četla o tom, že by se mohlo stát, že bych mohla mít otravu krve. Nevím zda mám jít někam na chirurgii nebo tak, mám strach, žádné příznaky zatím nepozoji. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Anální sex, tedy penetrace konečníku (ať pomocí dilda, prstů a/nebo ruky nebo púenisem) je pronikáním do otvoru, který je přizpůsoben roztažení, má schopnost přizpůsobit se velikosti pronikajícího tělesa, resp. údu. Vyžaduje ale pomalou a postupnou přípravu, hodně gelu je zcela namístě, ale příprava musí být i pomocí prstů nebo dild, prstů podle počtu a dild postupně podle velikosti, řekněme, že je nutno si konečník "ochočit!" Při rychlejším než vhodném postupu může dojít k rupturám, drobným trhlinkám (přesněji fisurám, ragádám a erosím, ale lékařské termíny nejsou podstatné), ty se projevují krvácením. Z nich sepse, tedy průnik bakterií do oběhu a jejich rozesev, distribuce po celém těle nehrozí (něco podobného se může stát i při defekaci, již sepse nenásleduje). Z uvedeného nevyplývá, trpíte-li nějakou nemocí konečníku nebo tlustého střeva. Ani tehdy není riziko sepse, ale krvácení je pravděpodobnější: nejčastějším problémem jsou haemorhoidální uzly, nejlépe operovat, a anální fisury, trhlinky análního otvoru u čísla 6, tedy na straně kostrče, resp. páteře, první kolo je léčení místní, podle odborníka. Laické preparáty, resp. OTC preparáty jsou dostupné,a v tomto případě (na rozdíl od jiných), účinné! Pokud je přítel věrný, je kondom spíše na škodu, věci (jak prožitku čistoty, tak roztažení, uvolnění svěračů) pomůže opakovaný teplý (ne vařící!!!) výplach konečníku před aktem. Nicméně: bez ohledu na anální sex a anální formu orgasmu nepodceňujte prevenci rakoviny tlustého střeva (kolorektální karcinom, KRK), tedy vyšetření stolice na okultní krvácení a / nebo a lépe kolo(no)skopii po pěti letech. Nejde o zrovna zábavné vyšetřovací postupy, ale dávají na několik let jistotu. Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: