Série zánětů

Dobry den, obracim se na Vas s prosbou o radu v nasledujicim: je mi 30 let, jsem matka dvou deti 3,6), nikdy jsem se nelecila s zadnym zavaznym onemocnenim, celkove jsem zdrava, nejaka drobna chripka me potka tak jednou za dva tri roky a vzdy se mi podarilo ji do tydne vylezet. Pomerne casto sportuji, kazdy den jezdim na kole do prace, venuji se horske a vysokohorske turistice, ucastnim se horskych maratonu a jinych dalkovych behu ci pochodu v prirode. Troufam si tvrdit, ze jsem v pomerne dobre fyzicke i psychicke kondici. vzhledem k vyse uvedenemu zacinam byt trochu znepokojena z meho aktualniho stavu. O Velikonocich(zacatkem dubna) jsem zacala pokaslavat a pridaly se pomerne vysoke horecky, coz u me nebyvalo nikdy zvykem. Navic ani leky proti teplote moc nezabiraly a tak jsem 7.4. navstivila obvodni lekarku. CRP bylo tenkrat 34, ale vzhledem k pretrvavajicim teplotam, velke unave, kasli a dychacim obtizim mi pani doktorka nasadila augmentin + erdomed. Snad prvne v zivote jsem pri nemoci opravdu poctive cely tyden lezela a byla v naprostem klidu. Nasledujici pondeli jsem navstivila lekarku na ORL, kvuli silnym bolestem leveho ucha a diagnostikovala mi zanet stredniho ucha, a augmentin(ktery jsem sedmym dnem dobirala) zmenila na klacid 500 + pridala clarinasu, zaroven mne doporucila znovu navstivit obvodni lekarku kvuli kasli a dychacim obtizim. Pani doktorka rekla, ze jsou patrne chrupky, CRP bylo tentokrat 13, v prubehu tydne me pak odeslala na rtg a plicni, kde mi diagnostikovali oboustrannou bronchopneumonii s iritaci pleury. Ke klacidu a erdomedu pribyl seretide. Pan doktor navrhoval hospitalizaci, kterou jsem ale odmitla, vzhledem k tomu, ze mam doma male deti. Zanet stredniho ucha byl po tydnu zcela zhojen, kvuli zapalu plic ale klacid pokracuji (ted jiz 12 den, pred tim 7 dni augmentin). Vzhledem k tomu, ze v prubehu tohoto tydne me zacaly suzovat velke bolesti v podbrisku, kvuli kterym jsem ani nemohla spat, navstivila jsem ve ctvrtek sveho gynekologa, ktery mi rekl, ze mam velmi zvetseny pravy vajecnik a ze to vypada na masivni zanet. Podivil se, ze na nej nezabira klacid a tak pridal tablety i globule macmiror s tim, ze pokud do pondeli bolesti neustoupi, muselo by se lecit v nemocnici. Jak jsem jiz psala, opravdu dodrzuji celou dobu klid na luzku, beru dle instrukci vsechny leky (coz nebyva mym zvykem, antibiotika jsem brala naposledy nekdy na stredni skole), dodrzuji pitny rezim, i kdyz se celou dobu nemoci potykam s nechutenstvim (zhubla jsem behem prvnich dvou tydnu o 8kg) snazim se jist stravu bohatou na vitaminy. Vsim timto popisem smeruji k dotazum: Jak se da vysvetlit, (je to bezne? nebo to muze neco - co znacit?) ze i pres uzivani antibiotik se mi v prubehu dvou tydnu objevi pomerne zavazny zanet - tedy krom zapalu plic, se pridal zanet stredniho ucha a pak zanet vajecniku. Kazdy jednotlivy problem leci jiny lekar, i kdyz pro ne mam lekarske zpravy, kazdy leci tu svou oblast, ale nikdo samozrejme nehleda, jestli mezi jednotlivymi problemy neni nejaka spolecna pricina. Mozna je zbytecne ji hledat, mozna vedi, ze zadna neexistuje, ale vzhledem k tomu, ze jsem nikdy takoveto zdravotni komplixace nemela, prijde mi to divne a proto hledam, jestli by mi nekdo mohl poradit. Predem moc dekuji za Vas cas a preji hezky den. S pozdravem Kristina

Odpověď odborníka:

Milá Kristino, máte úplnou pravdu. Jestli Vám najednou vypuklo několik infekcí v rychlém sledu, je potřeba pátrat po nějakém celkovém onemocnění, které za tím vším může být. Mohlo by se jednat např. o poruchu imunity, nějaké počínající autoimunitní onemocnění nebo hematologické onemocnění. Pro začátek je potřeba vyšetřit krevní obraz včetně diferenciálu, základní biochemické testy (jak pracují játra, ledviny, hladina cukru, znovu s tím CRP, sedimentaci, odebrala bych i hladiny imunoglobulinů, vyšetřila moč v laboratoři, zkontrolovala RTG plic po léčbě, udělala ultrazvuk břicha. Na tato vyšetření se můžete domluvit s praktickým lékařem a podle výsledků nasměrovat vyšetřování dále. Pokud by se ještě něco zkomplikovalo, raději se nechte došetřit v nemocnici, měla byste tak větší šanci, že se příčina brzy odhalí a z problémů se dostanete. Budu ráda, když mi pak do poradny na moje jméno napíšete, jak to všechno dopadlo. Držím palce.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Fibroskopie
Články: Fibroskopie
Je vyšetřovací metoda...
Kožní onemocnění v těhotenství
Články: Kožní onemocnění v těhotenství
Těhotenstvím podmíněné...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku, neboli komoce...
Hormonální antikoncepce jako 100% ochrana před početím? NIKDY!
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x