Seroslepost - mereni

Dobry den pane doktore, lze prosim vas nejak merit seroslepost? U me vady, astigmatismu, se vyskytuje, to mi pan doktor sdelil. Ale uz jsem se ho nezeptal jestli je normalni i zhorsovani serosleposti. Zda se mi totiz, ze je to sice pomalicku, ale stale horsi a nevim jak to zastavit. Tim myslim, ze potrebuju stale silnejsi svetlo v misnosti, pri praci, abych dobre videl. Pripadne zda by mohlo jednat o jinou vadu. Dekuji vam za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, šeroslepost má tendenci se s věkem mírně zhoršovat. Jediné co pro sebe můžete udělat je zvýšit příjem vitamínu A. Vaše obtíže vyšetřujeme pomocí adaptometrů, a to např. Hartingerovým nebo Birch – Hirschfeldovým. Adaptometrem zjišťujeme nejnižší osvětlení, které vyšetřovaný odliší od tmy. Noční slepotu pak lze vyšetřit ještě tzv. nyktometry, které orientačně měří rychlost fáze adaptace, sledují ale pouze zotavení po oslnění.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: