Serotonin v krvi

Chtel bych vedet, jaka je vypovedna hodnota namereneho serotoninu v krvni plazme ohledne potreby nasazeni SSRI pri uzkostnich symptomech. Lze predpokladat, ze v pripade normalnich hodnot jsou uzkostne symptomy zapricinene spise organickym onemocnenim (kuprikladu hypertyreoza) a lecba SSRI je zbytecna, popr. kontraproduktivni?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hladina serotoninu se v běžné praxi, kdy člověk se necítí dobře a navštíví svého lékaře, rutinně neprovádí. Záleží na zkušenosti lékaře, aby se mu mohl klient otevřít a svěřil se se svými problémy tak, aby mu mohl lékař pomoci. Samozřejmě serotonin není jediným prvkem při poruchách nálad a úzkostných stavů. Je to celá škála dalších prvků a okolností. Je dobře, když se necítíte ve své kůži, nechat si odebrat krevní testy a hormony např již zmiňované poruchy štítné žlázy. Pokud se jedná o akutní psychický problém, je vhodné zkusit psychofarmaka bez těchto vyšetření, které se může provést později. Děkuji za dotaz a důvěru a přeji příjemný večer.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: