Seroxat

Dobrý den, ráda bych se zeptala na návykovost SEROXATU ? Jak je nebezpečný pro tělo ? Patří mezi více zátěžové AD nebo lehčí ?? Při těhotenství se u mě rozvinula deprese, nastal zamlklý potrat, stav jsem spíše přikládala těhotenským potížím a nenapadlo mě, že by mohlo jít o psychiku, bylo mi dost zle. Po potratu se stav zhoršil rapidně s výčitkami zda jsem potrat zapříčinila svým stavem. Následně jsem po nějaké době kdy depresivní stavy neustupovaly navštívila psychiatra a ten zvolil SEROXAT 20mg. Při začátku léčby se hrozné stavy zdvojnásobily, opravdu hororový stav. Vydržela jsem a zhruba po měsíci se mi udělalo dobře. Lék jsem podstivě brala dle dohody s lékařkou asi 6 měsíců + 3 měsíce postupné vysazení. Po měsíci nastalo hrozné zle a tak jsem se ptala zda to není jen abstinence na paroxetin ?? Bylo mi sděleno, že nikoli a lékařka dala nové kolo léčby. Léčila jsem se podstivě druhý rok a chodila na psychoterapii, nastudovala lék seroxat a dočetla se, že opravdu po úplném vysazení kdy tělo dočerpá ze zásob nastává abstinence trvající zhruba 2-3 týdny pak by mělo polevit......pečlivě jsem se na toto připravovala a opravdu, po měsíci vysazení tedy loňského roku v říjnu se následně koncem listopadu dostavil hrozný stav. Snažila jsem se nepanikařit a stav ustát, běhala jsem a dál pokračovala v běžné činosti. Následně toto zle odeznělo. Byla jsem ráda a věřila, že jsem se vyléčila. Zhruba do třech měsíců ale nastal pokles nálady a úbytek energie, snažila jsem se tomu nepoddat, občas emoční stavy a trach, že se to vrací jsem upokojila lexaurinem. Stále chodím na terapii. Může to být ještě abstinence na paroxetin ?? Snažila jsem se opět probrat vše s paní doktorkou jelikož se chci pokusit znovu otěhotnět, ale zcela zdravá bez léku. již se bojím co může nastat. Dále sdělit jí, že jsem opravdu abstinenci na paroxetin vystudovala. Nicméně polemizaci odmítá ať si jdu na terapii, nicméně na terapii probírám svůj stav a nikoli předepsaný lék, ten terapeut nezná. Nezdá se mi, že by se stav měl stále opakovat, pak mi přijde léčba zbytečná. S optimismem jsem dodržela již podruhé všechny pravidla, braní léku i psychoterapie, že se dostaví efekt uzdravení, ale stav se má tendenci vracet. Emočně jsem se rozladila a lék znovu nasadila, ale nevím zda je to dobře, zda se nestává člověk na seroxatu závislý ?? Co se dostavilo - výkyvy nálad, neprožitek ze dne, agrese když mi věci nejdou tak jako dříve, strach, pomalost pracovní a únava. Chci se vyléčit, né být doživotně na AD. Dnes sedmý den znovu Seroxat nasazen, nemůžu se s tím tedy smířit a je mi tak zle, hlavně v noci, že mám pocit, že přijde smrt. Přitom v tak hrozném stavu jsem rozhodně nebyla. Poraďte, je toto vhodný lék, čtu o něm dost špatných věcí a nežádoucích účinků. Nemám ho už raděj nebrat ?? Je pravda, že když vydržím prvotní měsíční drama, dostaví se úleva ALE ?? Jak mám být optimista, když už těď vím, že po vysazení nastane po měsíci zle, které odezní do třech týdnů, to už vím a následně se stav začne vracet. Jsou AD, která nemají tak drastické nežádoucí účinky a jsu účinější v léčbě ?? Jak z kruhu AD ven ??Děkuji Vám předem Marie

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Z Vašeho povídání je cítit,jak se trápíte.Nechci Vás lacině utěšovat,deprese a úzkost patří jistě k těm nejhorším stavům,jaké člověka mohou potkat.Určitě ve srovnání s bolestí nitra je kdejaká tělesná bolest nepatrnou..Mnoho lidí trpí zřejmě více vlivy způsobenou poruchou rovnováhy mozkových přenašečů,která se dá výrazně zlepšit až zcela stabilizovat antidepresívy.Tyto látky maji samozřejmě i své stinné stránky/jako každý lék/,ale myslím,že jakýsi vnitřní smír,tedy schopnost člověka přijmout sám sebe a svůj život/bez tendencí k sebezničení výčitkami,peklem úzkostí,nutkání apodobně../stojí za překonání těchto omezení.Tedy-ve spolupráci s lékařem,psychoterapeutem je ideální upravit léčbu,zvolit vhodné antidepresívum,případně kombinaci..a vést léčbu..nenechat se "rozhodit"epizodami zhoršení.Klást si otázku,zda je to "napořád",vidět v lécích potenciální nepřátele,stále se zabývat pochybnostmi,zda léky užívat nebo ne..je to k ničemu a nesmírně destruktivní/jako každý stav,kdy člověk není schopen učinit rozhodnutí/.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: