Sesedání obratlů u kojence

Vážený pane doktore, mám dotaz ohledně mého 5měsíčního syna. Občas tráví čas v autosedačce, v kočárku, kde má polštářek pod matrací, aby lépe viděl na svět, občas v nosítku, občas, když ho krmím, tak má hlavičku podloženou polštářem, někdy ho nosím vzpřímeného čelem k sobě, taky někdy, když polosedím a mám ohnuté nohy do "V", ho mívám položeného zády na svých stehnech, to už tak často nedělám, ale dřív jsem to bohužel praktikovala často - někdy byl vzpřímen více, někdy byla jeho poloha "horizontálnější". Ne, že bych nevěděla, že si malí kojenci nesmí sedat, ale dříve mi tyto věci přišly přirozené.. Nyní však ze všech stran slyším, jak jsou všechny tyto "praktiky" nebezpečné pro páteř miminka. Jak je to s tím sesedáním obratlů, "natažením" krčku ve vhodné poloze atp.? Už si každopádně budu na tyto své omyly dávat pozor, ale kdyby měl syn nějaké problémy - jaké vlastně mohou být důsledky sesednutí obratlů, popř. "zkráceného" krčku? - dají se nějak ještě řešit? Předem Vám velice děkuji za odpověď a jsem s pozdravem, Lucie

Odpověď odborníka:

Kosti u kojence jsou nezralé, hojně chrupavčité, a dítě se postuipně vývojem dostává do svých poloh, sed, stoj, to všechno má svůj čas. Domnívám se, že takové nebezpečí, že by se obratle po změnách polohy u vašeho dítěte objevovalo nehrozí. Je třeba se důsledně řídit radami dětského lékaře, ortopeda při kontrolách, dát dítěti přírozený prostor k pohybu a jeho aktivitě, polohy nevynucovat. Jinak se stav jehož se případně obáváte musí řešit při vyšetření u pediatra a ortopeda na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: