Sešitý meniskus - nová bolest po operaci

Dobrý den pane doktore, Byl jsem pře 14 dny na artroskopii. V propouštěcí zprávě mám: Dg Rpt. men. tibial. gen. l. dx 1) Mohl byste mi prosím přeložit do normálního jazyka, co se skrývá za těmito zkratkami za diagnóza? Vím pouze, že mi byl sešit meniskus. 2) Nyní k samotnému problému. Koleno jsem bez zátěže slušně rozhýbal (cca 110°). Při večerním oblékání pyžama jsem si navlékl nohavice a bezmyšlenkovitě jsem natáhl obě nohy (v sedě, bez zátěže), abych se oblékl. Jak jsem tak rychle narovnal koleno, švihla mě bolest v koleni a jsem na tom nyní jak den po operaci. Koleno mě teď hodně bolí při zátěži a v krajních polohách. Je pravděpodobné, že bych si meniskus znovu zranil (přetrhl stehy??,...), když k případnému "poranění" došlo prakticky bez zátěže?

Odpověď odborníka:

Jistě, ani porušení celistvosti menisku po jeho sešití nelze vyloučit, pro kloubní výstelku je i švihový pohyb náročný, tím spíše pro sešitý meniskus. U této operace platí odlehčení kolena asi 4 týdny dle charakteru poranění kolena, umístění leze. Vyhledejte kontrolu u svého ortopeda, pokračujte v pohybové terapii na rehabilitaci. Pokud by potíž existovala jistě ortoped zváží případné vyšetření kolena kromě klinického vyšetření i některou ze zobrazovacích metod.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: