Sešroubovaná noha a aktivity

Dobrý den, zhruba před 5 měsíci jsem byl na operaci se zlomeným bércem a zlomenou lýtkovou kostí. Při operaci mi do nohy vložili nitrodřeňový hřeb a 4 šrouby. Nyní už normálně funguji bez potíží. Můj dotaz spočívá v tom, zda-li mohu dělat vše jako před zlomeninou, jako například řídit motorku. Jde mi o to, že lékař mi již nic nezakázal, ale doma vlastně nesmím dělat nic krom toho o co mě naši poprosí.Poslední RTG z 13.2 nevykazoval nic negativního a ani nebyla potřeba vytáhnout statický šroub. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem, Lukáš Plesník

Odpověď odborníka:

Předpokládám, že jsou již odstraněny příčné šrouby, které nitrodřeňový hřeb korigují proti rotaci fragmentů. V tom případě po půl roce je možno postupně ve spolupráci s rehabilitací končetinu plně zatěžovat. Zátěž má navíc stimulační vliv na zhojení kosti. Řízení motorky domnívám se je s opatrností možné. Je třeba podotknout, že plně zhojená končetina bude až po odstranění kovového materiálu, který již nebuáde bránit její plné přestavbě v místě zlomeniny, i když nitrodřeňový hřeb tomu brání značně méně než jiné operační fixace. Spolupracujte s rehabilitací.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: