Šetrné vysazení medikamentu elenium při přechodu na citalec 10mg

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o radu. Moje maminka (64 let) má od léta 2015 psychické problémy - vnitřní třes, úzkosti, pocit nervozity aniž by znala příčinu, ranní deprese. Začala na to brát Elenium - jednu tabletku večer před spaním. To jí pomohlo, ale protože měla v létě těžší období, když ho přestala brát, stavy se jí začali vracet, tak ho nakonec takto brala 5 měsíců. Do toho se přiřadili nějaké zdravotní problémy a byla nucená navštívit nějaké lékaře a to jí hrozně rozhodilo, protože má velkou fobii z doktorů. Jedno Elenium ji už nepomáhalo, tak aby to všechno zvládla, začala si brát dvě tablety Elenia - jedna tableta ráno a jedna večer před spaním. Tak to brala cca 3,5 měsíce a teď se snaží cca 1,5 měsíce vysadit raní tabletu Elenia. Jako podpůrný lék brala přírodní Relaxu nebo teď bere Sédatif (homeopatický lék). Vysazení vydrží zhruba 8 - 10 dní bez potřeby druhého Elenia. Potom se objevily znovu depresivní, úzkostné stavy, nervozita a tak si vezme opět dvě tablety na dva až čtyři dny, potom to zkoušela znovu vysadit, ale průběh se opakoval. Obvodní lékařka ji teď předepsala "Citalec 10 mg", ať ho vymění za Elenium. První týden teď bere půlku Citalecu a ráno a večer Elenium, protože Citalec zabírá cca až po třech týdnech, tak má Elenium brát souběžné. V dalším týdnu má brát už celou tabletu Citalecu a Elenium už má postupně vysazovat, ale neřekla ji jakým způsobem. Maminka má velkou fobii z doktorů a už k žádnému nechce. Pomyšlení na to, že by teď měla jít k nějakému psychiatrovi je pro ni strašná. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli byste nám mohl tady poradit a napsat, jakým způsobem by měla maminka Elenium postupně v dalších týdnech či dnech vysazovat, aby to pro ní nebyl takový abstinenční šok, když ho brala takto dlouho (cca 9 měsíců)? Předem moc děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Elenium nebol chlordiazepoxid, neboli Radepur, je klasické anxiolytikum, známé již od 60 tých let, Je lehce návykové, dlouhodobě by ho starší lidé neměli brát. Poruchy spánku a úzkosti se dají řešit i jinak Nevím čeho se maminka bojí, já bych se osobně bál víc zubaře nebo ORL, u psychiatra nic nebolí a jedná se jen o příjemný pohovor. Může se objednat kdekolik klidně i u mne, koukám že jste ze středních čech, mám ambulanci v Letnanech, Mělníku a Kutné Hoře. S pozdravem MUDr, Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x