Sex po operaci výhřezu plotýnky

Dobrý den,21.1.2011 jsem prodělala operaci výhřezu plotýnky v segmentu L4/5. Pooperační stav je dobrý, bolesti nemám, jen cítím lehký tah při mírném předklonu, ale to se spraví rehabilitací, která mě teprve čeká. Možná můj dotaz bude znít neomaleně, ale myslím, že spousta pacientů po obdobné operaci má podobný problém. Chci se zeptat, kdy mohu začít praktikovat sex a jaké polohy jsou pro mě vůbec vhodné. V nemocnici jsem od fyzioterapeutky dostala pouze poučení, že má být aktivní partner, ale nic víc, tudíž má manžel strach na mě i sáhnout, aby mi neublížil. Záda mě opravdu nebolí, i když od operace uplynuly teprve 3 týdny, ale sex mi docela chybí.Čas trávím vleže, nebo chodím, abych postižené místo nenamáhala.Moc děkuji za Vaši odpověď. Monika

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Neznám přesně Váš operační protokol a nevím o jak rozsáhlou operaci se ve Vašem případě jedná. Podle toho, co píšete, Vám operatér ještě nedovolil sedět. Tedy obecně lze doporučit pro páteř vhodné držení těla v extenzi (to splňuje leh a stoj). Sed a předklon není po operaci vůbec vhodný. Všechny měkké tkáně a vazy musí po operaci srůst a zhojit se, zregenerovat. To bude jistě trvat 2 měsíce, možná déle. Sex, ale není při rekonvalescenci po operaci kontraindikován a tak musíte nalézt při milování polohy, kdy se Vaše páteř bude prohýbat do záklonu, např. poloha zezadu.

Mgr. Pavla Joudová
Mgr. Pavla Joudová

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Fyzioterapie – Léčebná rehabilitace dětí a dospělých

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x