Sex s člověkem nakaženým hpv

Dobrý den, našla jsem si nového partnera, se kterým zatím sexuálně nežijeme a to z důvodu jeho nákazy HPV. Pohlavní bradavice má již vyléčené, ale já mám přesto strach - nechci se nakazit (jsem očkovaná). Je pohlavní styk s ním bezpečný? Je vůbec možné se nakazit, pokud už nemá viditelné projevy této nemoci?? Může takový člověk ještě někdy sexuálně žít bez toho, aby partnerku tímto virem nakazil?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste očkována, jste chráněna před infekcí určitými typy HPV (vyznačeno na vakcíně). Váš partner může být nositelem HPV virů, i v případě, že již nemá viditelné projevy nemoci. To znamená, že je možné se nakazit (těmi typy, proti kterým očkována nejste). Na druhou stranu, většina HPV infekcí spontánně vymizí v důsledku přirozených imunitních reakcí organismu, u mužů i u žen, bez toho, aby vyvolala příznaky nemoci. Při použití ochrany bude pohlavní styk nanejvýš bezpečný.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: