Sexuální prožitek a léky

Dobrý den, přes rok jsem brala lék risperdal na bipolární afektivní poruchu, během léčby mi úplně vymizela chuť na sex a taky jsem od té doby, co jsem lék brala, nebyla schopná dosáhnout orgasmu. Léky jsem před dvěma týdny vysadila, ale zatím se mi nevrátila ani chuť na sex, ani schopnost dosáhnout orgasmus. Před tím, než jsem léky brala vše fungovalo bez problémů. Vrátí se mi tedy někdy brzo po vysazení těch léků schopnost dosáhnout orgasmus? Léky tedy mohou nějakým způsobem snížit citlivost? Nebo k čemu vlastně dochází? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mnoho psychofarmak snižuje apetenci k sexu a nemožnost prožít orgasmus. Mezi tyto léky patří i risperdal. Doufám, že jste se radila se svým psychiatrem, který by Vám mohl pomoci najít takovou kombinaci léků tak, aby se Vám dařilo i při sexuálním životě. Píšete, že jste přestala brát léky před 2 týdny. Domnívám se, že to není rozumný postup, aby se Vám nevrátily pocity, které jste měla při léčbě bipolární afektivní poruchy. Navíc, pokud svou nemoc prožíváte depresivně, můžou Vaše potíže souviset s depresí. Při depresi je typická nechuť na sex, smutná nálada, do ničeho se člověku nechce. Byla bych ráda, kdybyste snižovala léky pod kontrolou lékaře, prootže se musí vysazovat pomalu a obezřetně.Můžete zkusit i jiné sexuální praktiky a pomalu přidávat.Léky také snižují lubrikaci vgíny, pak bych doporučila užití lubrikačního gelu a trpělivost. Děkuji za Váš dotaz a přeji hezký den,

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: