Sialolitiázy nebo příušnice?

Dobrý den, V neděli se mi objevily příznaky příušnic (horečky, napuchlá jedna strana obličeje). Krevní testy toto onemocnění nepotvrdily, ale ani nezamítly. Další možností je prý kámen ve slinných žlázách- sialolitiázy. Každopádně horečky se zlepšují, první den jsem v nich proležel celý den a dnes jsem měl pouze jednou 38. Je možné, abych v případě sialolitizátů měl horečky, které se zlepšují? Nevypadá to spíš na příušnice? Předem děkuji za odpověď, Jiří K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Jiří. Omlouvám se, ale Váš stav není bez znalosti detailů možno takto na dálku adekvátně hodnotit. Jak kámen ve slinné žláze (se zánětem), tak příušnice by se popsanými celkovými potížemi (teplota) mohly projevit, u příušnic by bylo typičtější zduření slinných žláz oboustranně, lithiasu možno zhodnotit ultrazvukem. Pokud podezření na příušnice trvá, je samozřejmě třeba jít na kontrolu k lékaři a opakovanými testy diagnózu potvrdit nebo vyvrátit (jsou-li výsledky z nějakého důvodu nejasné, doporučuji konsultovat vhodný postup s infekční ambulancí - neuvádíte, kde jste stav zatím řešil a jaké přesně testy s jakým výsledkem Vám byly provedeny...) Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x