Sids, poloha při spánku

Dobrý den, v poslední době se hodně hovoří o poloze novorezaňat při spánku na zádech jako o prevenci SIDS. Mám 2-letého syna, který první půlrok života velmi ublinkával, někdy i až hodinu po kojení. V porodnici mi poradili ukládat ho ke spánku na bok, aby se při případném vracení mléka neudusil, ale mléko vyteklo z pusinky. Což se také mnohokrát stalo i přes naše neustálé hlídání. Syn měl mléko na tváři a na matraci. Když spal na boku, já jsem si dovolila alespoň na chvíli vedle něj (samozřejmě spal zvlášt v postýlce) v noci usnout bez strachu, že se zadusí. Přes den byl pod mým neustálým dohledem, tak spal na zádech. Nyní čekám druhé dítě a zvažuji, jak ho ukládat k spánku? Co je větší riziko, zda SIDS nebo udušení zvratky? V poloze na boku se mačkají plíce, což je pro SIDS rizikový faktor. Co byste mi poradili? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jednoznačná rada neexistuje, jako ostatně ve všem v životě. Rozhodně ale nesouhlasím s tím, že se na boku mačkají plíce dítěte, to je laický pohled, dýchání je i na boku plnohodnotné jako v poloze na zádech. Pokud bude druhé dítě také ublinkávat jako jeho starší bratr (může se to stát, ale nemusí - někdy se geneticky dědí sklon k horšímu uzavírání svěrače, ale právě po půl roce života vymizí) - je lepší polohy měnit a dozírat na dítko, jako jste to dělala. Může také pomoci zakoupit monitor dechu, abyste se mohla bez obav vzdálit z místnost nebo v noci usnout, alarm by vás vzbudil. Není vůbec prokázáno, co syndrom způsobuje, jediné jasnější je, že je vyšší riziko u spaní dítěte na bříšku a u chlapců - a spát děti na bříšku vy nenecháváte. Takže nadměrné obavy stranou a mějte radost z příchodu dětátka (třeba to bude holčička), a přeji vám, at je zdravé a spokojené! Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: