Silná bolest šlach v oblasti achillovy paty

Dobrý den, rád bych vás touto cestou oslovil a požádal o odbornou radu. Někdy kolem 15. let jsem začal trpět na vymknuté kotníky. Cca 2x na levé noze, vždy hematom, znehybnění, klid, a téměř stoprocentní návrat k aktivnímu sportu. Nicméně, poté zůstala tkáň v oblasti hlezna z vnější strany mírně zduřelá, ale kotník fungoval normálně a neměl jsem žádné bolesti. Dnes je mi 38. Cca před půl rokem jsem výrazněji zvýšil fyzickou zátěž (častější aktivity – běh, tenis, hokej) Oblast v kloubu nad nártem nahoře začala být více citlivá, mírně jsem polevil, ale v aktivitách pokračoval. Zanedlouho se mi při protahování kotníku ozvala silná bolest v oblasti achillovy paty. Jakobych si něco skřípl, bylo to jiné, než při natažení svalu/šlachy. Noha otekla a já nemohl 4 dny došlápnout. Poctivě jsem znehybnil a čekal, až opadne otok. Poté jsem zkusil nohu zatížit, a k velkému úžasu noha fungovala téměř normálně. Zjistil jsem, že se nejednalo o achilovku ale úpon, který je vedle ní z vnější strany. Za cca 14 dní od první události se celá záležitost opakovala. Tentokrát se bolest dostavila při sezení na židli, kdy jsem udělal nějaký méně významný pohyb. Nastala nesnesitelná bolest, otok a další velká frustrace. Za dva dne jsem chodil bez omezení. Vyhnul jsem se zatěžování a najel na klidový režim. O té doby se mi stalo třikrát, že mi v klidu, při nějakém nepatrném pohybu, v noze na stejném místě lupne a silně zabolí. A kotníkem nejde vzhledem k bolesti pohybovat. Noha už mi při tom neotéká. Musím vyčkat chvíli, snažit se uvolnit, za chvíli problém sám odezní, mohu se postavit a bez problému jít. Většinou to přichází nečekaně, přijde silná bolest až k nevolnosti, paralyzuje mi to kotník a za 5min je to kompletně pryč. Vypozoroval jsem, že k tomu vždy dochází při více protaženém chodidle. Nejčastěji při sezení na židli, bezprostředně po tom co po delší době udělám pohyb, nejvíce pak při sezení v „turkovi“ nikdy ne při chůzi. Prosím touto cestou a odbornou radu a Vaše doporučení.

Odpověď odborníka:

Jste ve věku, kdy se v Achillově šlaše začínají objevovat degenerativní změny a velmi často i po malém zatížení může dojít k jejímu přerušení, ruptuře, která nemusí být úplná. Proto je na místě vyšetření nejdříve v tomto směru. Vyšetření klinické, ale především vyšetření diagnostickým ultrazvukem. Pokud by se jednalo o porušení celistvosti, potom příslušná léčba. Pokud nález bude negativní potom pomýšlíme na pravděpodobnější a to tendinozu až enetezopatii v místě úponu šlachy na kost. Při přetížení zde dochází k zánětlivé reakci, v místě přechodu šlacha kost objevují se zánětlivé změny a ty bolí. Ortoped místo , hlezno a šlachu vyšetří, provede i rtg snímek. Omezení zátěže je na prvním místě, ale při větších potížích se doporučuje znehybnění hlezna nejlépe sádrou, méně vhodně ortézou až na dobu 4 týdnů. K tomu nesteroidní antirevmatika typu Ibalginu krátkodobě. Po sejmutí imobilizace pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: