Silné bolesti kloubů

Dobrý den, pane doktore, tak jsem se konečně odhodlala vám napsat a poprosit vás o pomoc pro mého manžela. Je mu 67 let, celý život sportoval a i ve volnu pracoval na stavbě chaty a bytu. Kromě cukrovky nemá žádné větší obtíže, ale v poslední době ( cca 2 roky) nevýslovně trpí bolestí v kyčelních kloubech a kolenech. Jeho bolesti trvají i v noci, takže se nevyspí a zhoršuje se jeho psychika. Bolest jde od kyčle do kolen, v poslední době (od léta) se k tomu přidaly silné bolesti v tříslech, takže jeho pohyb je velmi omezen. Není schopen se ohnout, obléci se, obout, potíže má při sedání a hlavně při vstávání. Bojí se jít k lékaři, že nebude schopen vyšetření. Já mu ráda ve všem pomohu, ale nemohu vidět jak trpí, věřím, že musí existovat nějaká pomoc i mimo operaci. Já vím, že mi bez vyšetření asi úplně nejste schopen pomoci, ale prosím snažně aspoň o radu, co mám udělat. Koupila jsem mu i růžné masti na bolest (např.canabis rapid gel od WAWE), ale nic nepomáhá. Léky, které jsme zkusili také nic nezmohly, ale možná existují silnější léky, které obvodní lékař nenapíše bez dalšího vyšetření. Na operaci manžel nechce jít z toho důvodu, že byl svědkem mé nezdařené operace kolene před 2-mi lety, ze které jsem se ještě nevzpamatovala. Mám operovanou i kyčel, ta dopadla dobře, ale zase je to teprve sedm let a už mě také začíná zase zlobit. Ale já jsem nikdy neměla takové bolesti jak on. Přímo trpí, naříká a mě už také docházejí síly. Moc vás prosím o nějakou radu a dopředu vám děkuji Marie

Odpověď odborníka:

Jedná se s největší pravděpodobností o postupující artrozu kýčlí a patrně počínající i v kolenou. Vyšetření na ortopedii je nezbytné a po vyšetření a rtg snímku bude jasné, zda je operace potřebná, což asi bude. Metody náhrady kýčelního kloubu jsou dnes opětně více propracovány, zdokonaleny, takže výsledky jsou velmi dobré a pacienti si chválí své odhodlání, že operaci podstoupili. Zajděte s ním na ortopedii k řešení. V naší civilizaci pacient nemusí trpět tak jak popisujete.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x