Silnější pravé lýtko po operaci křečových žil

Pane doktore, prosím Vás o radu. Jsem tři měsíce po klasické operaci křečových žil obou nohou a stále mám oteklé pravé lýtko, celkově silnější i na pohled, při zaměření cca o dva cm. Ultrazvuk žil je v pořádku. Jak mám řešit tento problém, co se mohlo stát, zmizí to časem? Operace proběhla v pořádku, pouze pravé lýtko po operaci jsem měla necitlivé, což mám i nyní, ale postupně se citlivost vrací. Tím jak jsem ulevovala pravé noze, jsem si udělala ostruhu na levém chodidle. Největší problém mám ale se silnějším lýtkem, protože jsem to před operaci neměla a bojím se, aby se vrátilo vůbec zpět. Děkuji Vám za Váš čas. Hanka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, takto na dálku se těžko radí, ale pokud je lýtko opravdu objektivně s větším obvodem než druhé ( změříte krejčovským metrem ve stejné výšce ) a bolestivé, je nejdůležitější vyloučení uzávěru ( trombózy ) v hlubokém žilním systému - to se provádí duplexním ultrazvukem, odběrem D-dimérů laboratorně, případně přesnější je flebografie ( vyšetření žil kontrastní látkou ). Pokud se tedy trombóza vyloučí - ta je nejvíce nebezpečná - bude nutné pátrat po další příčině otoku. Těch může být více a obrátil bych se na cévní ambulanci.

MUDr. Petr Majtan
MUDr. Petr Majtan

Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: