Sinus pilonidalis

Dobrý den, Mam problém s nemocí sinus pilonidalis. Nemoc jsem zjistil před 2 roky, kdy jsem začinal pocitovat bolest pri sezení. Našli mi tedy kanálek nad konečníkem. Léčba probíhala nejdříve tak, že byl vyléčen zánět a následně jsem byl na operaci. Bylo to nejprve zašito s tím, že když budu mít štěstí tak se to zahojí a pak vyndají stehy. Ja jsem to štěstí tedy neměl, tak prováděli léčbu "vyhojování". 2x denně jsem se sprchoval a převazoval, s pomocí mastí jako jsou betadine apod... Trvalo to několik měsíců. No nakonec se mi to tedy zahojilo a po asi roce se problém vrátil. Po zkoušení vylečení pouze zahojením-bez operace, jsem se opět vrátil do nemocnice, kde jsem podstoupil podobný zákrok. Léčba trvala podobně, ale tentokrát kratší dobu(údajně to nevyřezávali tolik). Nyní se mi to udělalo už po třetí, a nevím si rady, co s tím. Do nemocnice se mi po 3. na operaci už nechce. Je tedy možné, že by se nemoc vrátila po 3. za sebou ? Také me zajíma, zda to může být i vina ošetřujících lékařů, že se mi todle děje. Je tedy možný jiný postup, než opět navštívit nemocnici ? Děkuji za odpověd. Pavel Janský.

Odpověď odborníka:

Není snadné odpovědět. Dermoidální cysta, sinus pilonidalis má rozvětvené choboty a ne vždy se podaří všechny tyto útvary odstranit při první operaci. Nic jiného nezbývá než opětně nastoupit léčení v nemocnici, provést fistulografii, kontrastní látkou tyto choboty zobrazit, nemusí se zobrazit bohužel všedhny a podstoupit operaci a řešit podle situace spíše záležitost otevřeným hojením, samozřejmě podle nálezu, řeší chirurg na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Krev při sexu Když jsem se milovala s přítelem tak nevíme z koho ale vyteklo...
  • Activelle Je mi 48 let a Activelle jsem brala 3 roky bez problémů. Pak jsem...
  • Gabapentin Lékař mi předepsal gabapentin teva 100mg.Ale v lékárně mi dali místo...
  • Panenska blána Vyspala jsme se se svojím přitelem tedka poprve a nevím jestli...
  • Borelioza + přenos? Mám dva dotazy. Nedávno mi při náhodném testování našli...
  • Střevní chřipka Můj syn a manžel prodělali před 4 dny střevní nejspíše virovou...
 
Kam dál
 
 
I jedlými houbami se lze otrávit
Články: I jedlými houbami se lze otrávit
Houbaření je sice český...
Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Články: Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Léto a vycházky do přírody...
Melatonin je bezpečnou léčbou nespavosti u seniorů
Články: Melatonin je bezpečnou léčbou nespavosti u seniorů
Problémy se spánkem nás...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sjögrenův syndrom má na svědomí nejen zkažené zuby
Články: Sjögrenův syndrom má na svědomí nejen zkažené zuby
Sucho v ústech, nedostatek...
Nealkoholické pivo –  šance pro nemocná játra?
Články: Nealkoholické pivo – šance pro nemocná játra?
Poškození jater může...
Účinky nikotinu a škodlivost kouření
Články: Účinky nikotinu a škodlivost kouření
V tabáku se vyskytuje...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Očkování proti žloutence typu C – je na dohled?
Články: Očkování proti žloutence typu C – je na dohled?
Proti hepatitidě typu A i B...
S křečovými žilami pomůže příroda
Články: S křečovými žilami pomůže příroda
Křečové žíly mohou na jedné...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: