Sinus pilonidalis

Dobrý deň, približne pred 3 rokmi mi lekári diagnostikovali ochorenie sínus pilonidalis, bolo mi povedané, že to nie je žiadne vážne ochorenie a operačným zákrokom by sa malo dať bez problémov odstrániť. Bez váhania som podstúpil operáciu a dúfal som v skoré uzdravenie. Opak bol však pravdou, po prvej operácii mi ranu nezašili a povedali mi, že sa sama vyhojí. Zhruba po mesiac mi v rane doktori objavili nejakú infekciu a odporučili mi zákrok opäť podstúpiť s tým, že tento kráť mi ranu zašijú čím znížia riziko infekcie. Niekoľko dni po druhom zákroku sa mi pár stehov potrhalo (ešte počas mojej hospitalizácie), následné som podstúpil ďalšie zašívanie rany. Po prepustení do domácej liečby sa konečne môj zdravotný stav začal zlepšovať. Po pár mesiacoch sa ale dostal do stagnácie. Po prvom zákroku som mal asi 13cm dlhú ranu, ktorá sa po všetkých mojich zákrokoch zmenšila na cca 2cm, táto mala ranka sa však nechcela zahojiť ani pod dvoch mesiacoch pravidelných preväzov, užívania antibiotík a aplikovania hojivých mastí (betadine). Začal som študovať v inom meste a tak som si povedal, že tam budú skúsenejší lekári a začal som chodiť do druhej nemocnice. Hneď po prvej návšteve chirurga mi bol odporučený ďalší chirurgický zákrok. Tento krát mi však bola urobená aj plastická operácia v okolí rany, čím sa malo predísť potrhaniu stehov. Po zákroku sa mi rana do mesiaca zahojila takmer celá, posledný 1cm rany sa mi však hojil taktiež veľmi pomaly cca 1mesiac. Po úplnom zahojení rany som myslel, že som konečne zdravý, avšak asi po 4mesiacoch sa mi v rane opäť spravila dierka v priemere cca 0.5 cm, ktorú sa snažil lekár vyliečiť preväzmi a betadinovou masťou, keď sa mu to ani po pár mesiacoch nepodarilo podstúpil som v poradí 5ty operačný zákrok. Tento krát bola liečba najrýchlejšia zo všetkých, cca za mesiac som mal zhojenú celú ranu. Ale zhruba po 4 mesiacoch sa mi v rane spravili dve dierky s priemerom 0.5 cm a asi 2cm od seba vzdialené, sú prepojené kanálikom avšak nič mi z nich nevyteká, len proste tam sú. Vždy sa mi na par týždňov akoby zatvoria, potom príde jeden deň keď sa mi z nich pustí pár kvapiek krvi a zase sa za pár dní zatvoria. Podstúpil som imunologické vyšetrenia, ktoré ukázali, že mam MRSA, imunologička mi predpísala liek zvaný Stafal, ktorý som si mal aplikovať na ranky a môj problém sa mal vyriešiť. Toto riešenie prevádzam už 3 mesiace a môj stav sa vôbec nezmenil. Lekár mi síce odporúča ďalší chirurgický zákrok ale nevie s určitosťou povedať čí sa môj problém zase nezopakuje ako v predchádzajúcich prípadoch. Počas svojej liečby som užíval množstvo antibiotík, podstúpil som vyšetrenie s kontrastnou látkou (neboli zistené žiadne ďalšie kanáliky), depiláciu laserom v okolí rany aby sa predišlo vrastaniu chĺpkov a poslednú dobu si na ranu aplikujem stafal. Po operačných zákrokoch som sa snažil obmedziť pohyb niekedy aj na niekoľko mesiacov, kedy som prakticky trávil čas len v posteli, dodržiaval som zvýšenú hygienu no na môj zdravotný stav to nemalo žiadny výrazný vplyv. V konečnom dôsledku sa moja rana skôr čí neskôr vždy zahojila a presne na kostrči sa mi spravila jedna alebo dve dierky v rane ktorých som sa ja ani doktori nevedeli zbaviť. Býval som aktívny športovec a môj život sa teraz rapídne zmenil, pomaly už strácam nádej na svoje uzdravenie a preto by som vás chcel prosiť o akúkoľvek radu ako môj stav zlepšiť . Ospravedlňujem sa za rozsiahlosť popisu môjho problému ale v skratke som ho nevedel popísať. Za skorú odpoveď ďakujem.

Odpověď odborníka:

Dermoidální cysta je útvar, který se hojí někdy zdlouhavě a vyžaduje značnou trpělivost. Ne zcela se podaří hned napoprvé útvar zcela idstranit a defekt uzavřt. Proto něktěří chirurgové přistupují k metodě otevřeného hojení po odstranění defektu. Od takového postupu se ustupuje. Před reoperací ve vašem případě by bylo vhodné vyšetřit defekt fistulografií, naplnit defekt kontrastní látkou a zjistit rozsah útvaru, který pod kůží zbývá. Vhodné i provedení rtg snímku dané oblasti případně CT vyšetření ke zjištění stavu okolí dermoidální cysty. Sám bych se obrátil na svého chirurga o radu a vysvětlení, protože vaši zálěžitost zná nejlépe.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: