Sinus pilonidalis

Dobrý den, včera jsem náhodou u přítele objevila pravděpodobně anální píštěle. Ve spodní části páteře na kostrči, bylo to kryté jeho "půlkami" a když jsem je rozevřela, napočítala jsem asi osm takových dírek, ze kterých čouhaly chlupy. Hledali jsme po internetu a zjistili jsme, že je to pravděpodobně toto, a tak jsem příteli tyto partie oholila a z dutinek mu vyndala asi 5 cm dlouhé chlupy. Chtěla bych se zeptat, jestli je v tomto případě, kdy je výskyt dutinek tak hojný, nutný chirurgický zákrok a pokud ano, jak to všechno bude probíhat. Děkuji za Vaši odpověď! Veronika Novotná

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z Vašeho popisu jde opravdu o pilonidální sinus. Chirurgické řešení je nezbytné, předejde se komplikacím (zánětu). V klidové fázi onemocnění (jak popisujete) je možné ho provést plánovaně. Operace probíhá za krátkodobé hospitalizace, v celkové anestezii. Spočívá v odstranění části se sinem a sutuře. Po pravdě je nutno konstatovat, že tendence k recidivě onemocnění je poměrně velká.

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Sinus pilonidalis | Od: Tomáš Vraný | 28.12.2014 10:39
Dobrý den mám takový problém.
Před 2ma týdny jsem byl na operaci se Sinus
pilonidalis a byl jsem pod celkovou anestezii.
Museli mi vyříznout kus zadku v oblasti kostrče
a sešili mi to.
23.12.2014 jsem byl vyndat stehy a podle doktora
na chirurgii je vše v pořádku,ale ja si to nemýslím.
V oblasti zašité rány to mám zatvrdlé a po
vyndání stehů mi to v místech kde byly stehy
hnisá a občasně to bolí.
Prosím mohl by jste mi poradit co s tím?
Byl bych vám velice vděčný.

reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: