Sinusová tachykardie, prekolapsový stav

Dobrý den, pane doktore! Chtěla bych poprosit o zhodnocení vyšetření, nálezu, jestli jsou dostatečná a mohu být v klidu. Z plného zdraví se u mě před několika dny objevila tachykardie 200/min, v klidové situaci, prekolapsový stav, odvezli mne do nemocnice, příčina během dvoudenní hospitalizace nezjištěna, po betablokátorech (Egilok) ústup obtíží, ale nemám je předepsané k trvalému užívání. Je mi 35 let. Echo:Normální velikost srdečních oodílů, lehká synchronie kontrakce LK, bez lokálních poruch kinetiky, EF odhadem 65%, normální plnění LK, systolická funkce PK odhadem z 2D normální. Nevýznamné stopové isuficience na AV chlopních, bez klidové plicní hypertenze, bez perikardálního výpotku. Ekg: AS regulerní 130/min, PQ 120ms, QRS 100ms, rS ve v1-V3, ST bez sinif.delevace, T aplanované ve v1, III, neg. v aVR, jinak pozit. bez čerstvých ischemických změn. Nyní se cítím dobře, jen více unavená a trochu se zadýchávám, přikláním to prodělané viroze. Děkuji Klára K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kláro, nález na echu je zcela normální, u EKG není uveden rytmus, jinak je popis rovněž v normě, sama v dotazu uvádíte, že šlo o sinusovou tachykardii (u té je ovšem frekvence 200/min. nezvykle vysoká). Předpokládám, že i laboratorní vyšetření, vč. krevního obrazu a funkce štítné žlázy, byla v normě. Krátkodobá hospitalizace sice nezjistila přesnou příčinu Vašich obtíží, současně však vyloučila život ohrožující onemocnění (srdeční infarkt, plicní embolii, kardiomyopatii, srdeční vadu či tzv. maligní arytmii). Souvislost s proběhlou virózou nelze vyloučit a pokud šlo o první výskyt arytmie, není nutné trvale užívat léky; betablokátory jsou v tomto případě první, nejšetrnější a nejméně rizikovou volbou. V případě, že by se arytmie opakovala, je pro další rozhodování o léčbě nejdůležitější objektivní dokumentace a identifikace arytmie, tj. záchyt na EKG. V praxi to znamená, že v případě výskytu obtíží se co nejdříve dostavíte na pracoviště, kde lze EKG natočit; jinou možností je 24-hodinová ambulantní monitorace EKG (Holter) - toto vyšetření bych Vám doporučoval v každém případě, někdy totiž krátce trvající poruchu rytmu nemusíte vůbec pociťovat, přesto lze ze záznamu zjistit typ arytmie. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: