Šíření nákazy oparu a vliv na těhotenství

Dobrý den, manželka je těhotná v 9tt. Teď k nám přijela na týden kamarádka, která má opar rtu. Manželka ale opar rtu nikdy neměla, jen kdysi tuším pásový opar. Mám kamarádku vyhodit? O důkladnější hygienu (samostatný hrníček, ručník) jsem ji již požádal. Může se opar rtu šířit i jinak než dotekem? Navíc je manželka nachlazená, má teploty, takže i sníženou imunitu. Pročetl jsem několik příspěvků ohledně oparu, nicméně stále mám několik nejasností. Někde se uvádí, že opar rtu v těhotenství není nebezpečný pro ty, které již opar měly a jinde, že může způsobit vývojovou vadu plodu v prvním trimestru. Dále se uvádí, že nebezpečný může být opar genitálií při porodu kvůli možnému přenosu na miminko, proto se porod provádí císařským řezem. Předpokládám, že vir přenášející opar rtu nemá s tímto nic společného a nemůže nijak zmutovat ve vir pro opar genitálií. Doufám, že je to jen má paranoidní myšlenka. Děkuji.

Odpověď odborníka:

1) Pokud se uvedené osoby nelíbají a nepoužívají stejný hrnek, ručník apod., k nákaze nedojde. I když vaš manželka na opar netrpí, je pravděpodobné, že protilátky již v těle má ( má je většina populace). Případný opar na rtu u matky vaše miminko nijak neohrožuje. 2)Pokud by v době porodu měla žena genitální opar ( je to zcela jiný typ než ten na rtu), je to důvod k provedení císařského řezu. Dítě se může nakazit při průchodu porodními cestami a dostat život ohrožující komplikace ( meningoencefalitida).

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: