Šíření streptokoka b z močových cest

Dobrý den, po dvou prodělaných a vyléčených zánětech močového měchýře mi na kultivaci moči zjistili streptokoka typu B, s obvodní lékařkou jsme se dohodly, že nasadím léčbu Urinalem (dokončena před dvěma měsíci), a v případě, že se opět objeví příznaky zánětu, zahájíme i léčbu streptokoka. Od té doby nemám žádné příznaky zánětu močového měchýře, mám ale napuchlé stydké pysky, bílý až žlutý výtok a svědění až bolest v oblasti stydkých pysků a poševního vchodu. Má otázka zní, zda je možné, že se streptokok rozšířil do rodidel, a mám navšítivit gynekologii (řídím se zásadami prevence zánětu moč. měchýře, poslední pohl. styk jsem měla před asi před dvěma měsíci), nebo mám navštívit obvodní lékařku a řešit tento problém s ní? Za zodpovězení předem děkuji. :)

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokud nyní nemáte žádné známky infekce močových cest, pouze vyšla pozitivní kultivace, tak opravdu není nutná antibiotická léčba. (Je tady možnost, že Váš vzorek moči byl tzv. "kontaminován" - tj, že se do něj bakterie dostaly - např. při odběru moči z kůže, nebo při manipulaci s materiálem v laboratoři apod..) Urinal jako prevence infekcí močových cest je dobrá volba. No a výtok z rodidel bude mít nejspíš původ v kvasinkové infekci, která se velice často objevuje právě po ukončené antibiotické léčbě. Pokud je výtok silný, je nutná návštěva gynekologa, který Vám předepíše antimykotika. Pokud výtok není nějak intenzivní - vyzkoušejte osvědčený babský recept - večer před spaním si do pochvy zaveďte tampón, který jste namočila do bílého jogurtu (laktobacil obsažený v jogurtu pomůže v pochvě navodit správné pH a kvasinky tak nemají šanci přežít).

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: